Sv. Monika, matka sv. Augustina

27. 8. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Téměř v předvečer pamatáky velkého církevního otce, filosofa a patristy sv. Augustyna, si připomínáme jeho drahou maminku, prostou ženu a hluboce věřící ženu Moniku. 


Její syn později o ní napsal: " Nemohu ani vyslovit, jak mě milovala; za větších bolestí mě porodila duchovně, než když mě porodila podle těla." A touto jednou malou větou se dá ve stručnosti vyložit celý Moničin život, který byl celý plný bolesti a s ním spojeného pláče, kvůli jejímu synu, modlitby - při které Pána prosila o synovo obrácení a práce, při které si neustále připomínala, že jedním ze znaků člověka vyhnaného z ráje je tvrdé dobývání chleba ze země. Tím vším byla Monika.


Pocházela z Alžírska, kde se narodila někdy v první polovině 4.století do křesťansky smýšlející rodiny. Provdala se však za pohanského muže Patricia a dala mu dva syny a dcery.Díky její mírnosti a trpělivosti přijala její muž na sklonku svého života dobrovolně křest. Když její starší syn Augustin odešel jako učitel řečnictví do Říma a Milána, následovala jej a neustále Boha prosila o jeho obrácení, poněvadž, jak je známo z Augustinovy knihy Vyznání, žil velmi amorálním životem ať šlo o věci duchovní nebo tělesné. Nejradostnějším dnem jejího života proto bylo, když její syn 24 dubna 387 přijal křest. Zakrátko poté zemřela v Osti u Říma (podzim 387), kde čekala se synem na loď, která je měla odvést zpět do Afriky. Až do 15.století její ostatky byly pohřbeny v Ostii, odkud pak byly přeneseny do Říma a ulženy v kostele, jenž je dnes zasvěcený sv. Augustinovi.

I po její smrti nám Bůh stále dokazuje, že na její víře dodnes stojí křesťanská moudrost, ač sama nikdy nenabyla nějakého vzdělání nebo pronesla něco vyznamného, ale právě její láska k synovi, který se za krátkou dobu stal významným církevním otcem a myslitelem křesťanského středověku

/podle Breviáře a P.Šuránka/

Zobrazeno 3074×

Komentáře

terre-eau

Toto je vystizne: "...sama nikdy nenabyla nějakého vzdělání nebo pronesla něco vyznamného, ale právě její láska..." Dobre by bolo mat tak silnu vieru, ale predovsetkym nezlomnu vytrvalost v modlitbe - ta je vzdy pozehnana.

růžetrnitá

Díky za krásný článek o krásné ženě!

Andrea Hýblová (Neposeda)

K jejímu hrobu v Římě se chodívám modlit za dar víry pro moji maminku. Když ona vyprosila takovou milost pro syna, proč by to nešlo i naopak?

Ferenc

@Neposeda: Taky jsem tam rád chodil...

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka