Terezie blahoslavená křížem

8. 8. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

9. srpna slaví svátek Edith Stein – sv. Terezie Benedikta od Kříže, panna a mučednice, patronka Evropy


 

Narodila se 12. října 1891 jako dcera židovských rodičů ve Vratislavi (tehdy německá část Slezska). Při studiu filozofie dlouho hledala cestu od pouhého racionalismu k víře v Boha, až se dopátrala Boží pravdy a 1. ledna 1922 byla křtem přijata do katolické církve. Editinou konverzí byli její známí velice šokovaní, její matce o ní raději ani neřekla.


„Bůh je pravda. Kdo hledá pravdu, hledá Boha, ať už si to uvědomuje nebo ne.“


Od té doby pracovala nejprve jako učitelka němčiny, později jako docentka Německého institutu vědecké pedagogiky. Ve volném čase studovala katolickou filozofii a překládala do němčiny spisy sv. Tomáše Akvinského.


„To, co Bůh působí v duši během hodin vnitřní modlitby, uniká každému lidskému pohledu. Je to milost za milostí. A všechny ostatní hodiny života jsou díkem za tento dar.“


Roku 1933 se v Kolíně nad Rýnem stala karmelitkou a ke svému křestnímu jménu Terezie přijala jméno Benedikta od Kříže; slavné sliby složila 15. 4. 1938.


„Jen ten, kdo se zcela odevzdává do rukou Božích, může důvěřovat, že je veden bezpečně. To, co se odevzdá jemu, se neztratí.“


Protože v Německu zesílilo pronásledování Židů, přijaly ji 31. 12. 1938 do svého konventu karmelitky v holandském Echtu. Odtud byla společně se svojí rodnou sestrou Rosou 2. 8. 1972, právě když dopisovala své vrcholné dílo „Věda kříže“, odvezena do koncentračního tábora v Osvětimi – Březince a pravděpodobně 9. 8. 1942 usmrcena v plynové komoře a spálena.


„Přijímám to, co přichází, a žádám jen to, aby mi k tomu byly dány nezbytné schopnosti.“


Papež Jan Pavel II. ji 11. 10. 1998 prohlásil za svatou a 1. 10. 1999 spolu se sv. Brigitou Švédskou a Kateřinou Sienskou za spolupatronku Evropy.


Sv. Terezie Benedikta od Kříže bývá znázorňována jako karmelitka se žlutou hvězdou.


Bože našich otců, tys přivedl svatou mučednici Terezii Benediktu k poznání tvého ukřižovaného Krista a k jeho následování až ke smrti; na její přímluvu dej, ať všichni lidé poznají Krista jako Spasitele a skrze něho dojdou k věčnému patření na tebe. Amen.

http://www.cestanahoru.org
Edith Stein – Cesty k vnitřnímu ztišení (uspořádal V. Aucante), Paulínky 2005

/Katulda/

Zobrazeno 2285×

Komentáře

janek2

Díky vám za příspěvek, díky Tobě, má Edito.<br />
Jana Edita

Andrea Hýblová (Neposeda)

Jsme s Editou "kamarádky". Je mou patronkou a od křtu vnímám její přítomnost v mém životě.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka