Zemřel Jan Neruda

22. 8. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Tohoto dne v roce 1891 zemřel významný český básník, představitel skupiny Májovců, žurnalista a tvůrce nové podoby českého fejetonu - Jan Neruda.


 

Jeho přístup k poezii byl na tehdejší dobu velmi novátorský, stejně jako u jeho dalších vrstevníků, kteří se rozhodli skoncovat se striktním  přístupem "staročechů", kteří mnohdy ještě pořád vyžadovali psaní literaturuy s vlasteneckými motivy.Roku 1858 se celá generace vydáním almanachu Máj přihlásila k odkazu nedoceněného básníka K.H.Máchy a přišla s cílem dělat moderní českou literaturu, která nebude pozadu s kulturním literárním vývojem (přihlášení se  ke Kritickému realismu a Naturalismu).

Neruda hodně publikoval, jako žurnalista začínal u německých novin Tagesbote aus Böhmen a nakonec se po vystřídání několika redakcí českých novin stal na sklonku života redaktorem Národních listů. Zde psal v hojné míře fejetony, divadelní a literární kritiky.

Z jeho sbírek, kterých nebylo mnoho, se sluší jmenovat alespoň sbírku Oběšenec (pod pseudonymem Janko Hovora, 1854), Hřbitovní kvítí (1858), Písně kosmické (1878) či posmrtně vydané Zpěvy páteční (1896). Ve zpěvech pátečních zpodobňuje Neruda ve svých desíti hymnických skladbách utrpení národa, ale také vizi vzkříšení.

Poslední léta života se obtížně pohyboval ,neboť utrpěl zlomeninu na levé noze, která měla později za následek, že stařec Neruda již byl pravidelně ve stavu nemocných. I přesto všechno se snažil účastnit spolkového dění včetně dostavby Národního divadla a kulturního života.

Dnešní příspěvek bych proto rád zakončil úryvkem právě ze Zpěvů pátečních, jedná se o báseň Matka Sedmibolestná:

Do noci skleslo slunce, bouří hnáno,

do prázdna bouř své vyhučela amen,

syn, matka bez pohnuí, jeden kámen -

je ticho, mrtvo - vždyť je dokonáno!

Co matce slunce, co jí nové ráno!

Zrak nemá citu, srdce nemá tluku,

mráz smrti ledem pokryl chvějnou ruku

a spálil myšlenky - je dokonáno!

Zobrazeno 5178×

Komentáře

Johan

Cinik. Já si také nemyslím, že by Katuldě takový kult imponoval. Myslím si, že by imponoval ve skutečnosti jen právě JR.

Podiven

Tady posílám odkaz na jednu Nerudovu báseň:<br />
http://podiven.signaly.cz/0907/jan-neruda-pred-fortnou<br />
<br />
A básník to byl, aťsi třeba zednář, aťsi antisemita, aťsi dědek protivnej...

Zobrazit 30 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka