Franz Werfel

11. 9. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

10. září 1890 se v Praze narodil přední představitel expresionismu, rakousko-český, německy píšící spisovatel Franz Werfel.


Franz Victor Werfel jako syn zámožného pražského židovského rukavičkáře patřil k ortodoxním vyznavačům židovského náboženství, on sám byl později silně zasažený křesťanstvím.

Po studiích v Lipsku a Hamburku byl posádkou na pražských Hradčanech a pracoval v nakladatelství, kde se před první světovou válkou zaměřoval na expresionistická díla. Kromě Kafky se setkal také s německým básníkem R. M. Rilkem nebo novinářem K. Krausem. Za první světové války byl nasazen na Východní frontě v Haliči.

Od 20. let se už živil jako spisovatel: psal romány – Čtyřicet dnů o masových vraždách Arménů Turky, toto dílo ale bylo v Třetí říši zakázáno, protože předvídalo podobný osud Židů v nadcházející nacistické Evropě.

R. 1938 společně s manželkou utekl do Francie, ale r. 1940 museli odejít i odtud. Při útěku přes poutní město Lourdy slíbil, že když se mu podaří uniknout, napíše knihu o dívce z Lurd – sv. Bernadettě Soubirous. R. 1941 obdržel americké státní občanství a už téhož roku vyšel román Píseň o Bernadettě.

Z jeho dalších románů je to např. Jeremiáš (1937) nebo novela Dům smutku (1927).

Franz Werfel zemřel v Beverly Hills r. 1945.

Zobrazeno 4224×

Komentáře

Honvéd

Kaplánek zase neví, co žvaní: <br />
Věta a) Byl úžasně citlivý a poctivý.<br />
Věta b) ....nekonvertoval ke katolicismu.<br />
<br />
Ono to s tou poctivostí asi nebude tak žhavý, co, Kaplánek? :D:D:D:D:D:D:D:D:D

dromedar

Milý Honvéde, bohužel nepoznám, jestli to má být legrace nebo ne, ale pakliže platí druhá možnost, přijmi, prosím, můj opovržlivý pohled a káravé odkašlání.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka