Josef Koláček

1. 9. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes oslavuje 80. narozeniny český kněz, jezuita, novinář, překladatel a spisovatel, Josef Koláček, šéf České sekce Radia Vatikán v letech 1971-2001.


Josef Koláček se narodil v Bystrci u Brna a po vystudování gymnázia vstoupil do řad Tovaryšstva Ježíšova. Už v té době začal psát, zpočátku zejména básně, ovšem většina z nich se nedochovala, pouze několik z vyšlo později v zahraničí jako sbírka Křížová cesta ženy.

Po únorovém převratu v roce 1948 se církev a její řády ocitly pod stupňující se šikanou a pronásledováním, které v případě jezuitů vyvrcholilo Akcí K, během níž byli jezuité i jejich studenti, včetně Josefa Koláčka, nezákonně internováni v koncentračních klášterech. Po internační epizodě jej čekala nejprve služba u PTP a později život pomocného dělníka sledovaného StB a tajně studujícího teologii.

V roce 1968 uprchl za hranice, dokončil teologická studia a v roce 1971 se stal vedoucím České sekce Radia Vatikán, kterou vedl celých třicet let. Jedním z neobyčejných zážitků, které v Římě zažil, určitě byla "učitelská epizodka" v roce 1985, kdy dostal za úkol naučit papeže Jana Pavla II. česky. Kdo si pamatuje návštěvy tohoto papeže u nás, patrně nebude pochybovat o tom, že toto učení muselo položit opravdu solidní základy.

Otec Koláček napsal mimo stovek článků též řadu knih, především životopisů světců a církevních osobností a děl o historii jezuitského řádu, velké je též jeho dílo překladatelské: překládal díla Jana Pavla II., Tomáše Špidlíka, sv. Terezii od Ježíše, i důležité církevní dokumenty.

Přejeme velkému oslavenci hodně zdaru v dalším díle a v tichosti mu závidíme jeho neuvěřitelnou vytrvalost.

Zobrazeno 2051×

Komentáře

Andrea Hýblová (Neposeda)

Osobně jsem otce Koláčka poznala v redakci RV. Na první pohled se zdál až příliš ponořený do práce, ale pak se ukázalo, že je velmi milý, společenský a moudrý životem. Zkuste se někdy v RV zastavit ve středu...

Pitka

A já četla od něk několik knížek. Ještě že je napsal:-), byly dobré i když někdy v tom byla i nadsázka. Přece jezuité byli něco, to se muselo tak brát:))

robertchutney

Otec Koláček navštívil Českou komunitu v Jihoafrické republice někdy v září/říjnu 1989. Sloužil tam několik mší a udělal na nás ohromný dojem,stejně jako později biskup Škavrada. Otec Koláček podnikl tehdy tuto cestu "okolo" světa, aby nashromáždil finanční prostředky ke svatořečení Anežky České. Věřím, že měl úspěch, sv. Anežka byla svatořečena. Rádi na něj s manželkou vzpomínáme, byl totiž hostem i v našem domě v Bonaero Parku. Jsme velice rádi, že je ještě živ a doufáme, že je i zdráv! Zdravíme a přejeme hodně zdraví!

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka