Narozeniny českobudějovické diecéze

19. 9. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Českobudějovická diecéze slaví zítra své 224. narozeniny.

 


 

Českobudějovická diecéze byla založena bulou Pia VI. Cunctis ubique z 20. září 1785 vydělením z arcidiecéze pražské. Její založení si na papeži vyžádal Josef II., který je zároveň spojil s rozsáhlými reformami zahrnujícími likvidaci velké části klášterů a všech pusteven a převedení jejich majetku a lidského potenciálu do farní správy a další církevní činnosti. Diecéze byla dlouhou dobu nejchudší diecézí Českých zemí, dnes už jí byl tento primát sebrán, ačkoliv její hospodářská situace zůstává neradostná a diecéze tak musí rozprodávat staré fary, pro něž nemá využití.

Právo jmenovat biskupy diecéze si vyhradili Habsburkové, kteří si je podrželi až do zániku své monarchie v roce 1918. Prvním biskupem jmenovaným papežem byl v roce 1920 Šimon Bárta (do té doby papež pouze potvrzoval jmenování provedené habsburskými panovníky). Současným biskupem diecéze je kapucín Jiří Paďour, který má od roku 2008 za pomocného biskupa bývalého biskupa litoměřického, Pavla Posáda. Z jeho předchůdců si zvláštní pozornost zasluhují především Jan Valerián Jirsík (biskup v letech 1851-1883), zakladatel českobudějovického českojazyčného školství, a dva biskupové, kteří byli po krátkém působení v Českých Budějovicích dosazeni na pražský arcibiskupský stolec a posléze se stali kardinály: František Schönborn a Miloslav Vlk.

Českobudějovická diecéze je, alespoň podle návštěvnosti bohoslužeb a sčítání lidu nejkatoličtější diecézí České církevní provincie, byť ve srovnání s Moravou samozřejmě neobstojí. Na její duchovní život mají velký vliv zde působící řády a řeholní kongregace: z mužských salesiáni, petrini a cisterciáci, z ženských notredamky, petrinky a boromejky. Katolické školství zahrnuje 8 škol a školských zařízení, z toho 3 mateřské, 2 základní, 1 gymnázium a Teologickou fakultu Jihočeské univerzity. Z diecéze rovněž vzešel sv. Jan Nepomucký Neumann.

 

Zobrazeno 1703×

Komentáře

IFS

Obvykle se píše Jan Nepomuk Neumann...

Katka Doleželová (Katulda)

IFS: Je to natolik podstatné? :)

IFS

Není, také nevyhlašuji válku :) Pouze je to můj biřmovací patron :) Jan Nepomucký je mnohdy psaný Nepomuk, ale naopak tomu tak nebývá, tak asi tak :)

Cinik

Uznávám, že tvar Nepomuk je častější, nicméně i Nepomucký je používáno a mne fakt, že patřím k minoritě, nikdy nijak zvlášť nedeprimoval... :-)

IFS

V poho :)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka