Sv. Linus

23. 9. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes slavíme svátek sv. Lina, papeže.

 


 

Linus byl jedním z prvních nástupců svatého Petra. Jako o dalších papežích z té doby o něm mnoho nevíme. Církev ho považuje za přímého Petrova nástupce a tedy druhého z papežů, nicméně nelze zcela vyloučit, že došlo k prohození pořadí a byl až třetím (nebo dokonce čtvrtým) papežem.

Doklady jsou totiž nejasné a jediné, čím si můžeme být u prvních tří nástupců svatého Petra víceméně jisti, je to, že se jmenovali Linus, Anaklét a Klement a že všichni byli Petrovými žáky. Udává se rovněž, že Linus zemřel mučednickou smrtí - což byl podle legend v začátcích církve poměrně častý osud papežů i ostatních biskupů, nicméně řada historiků to zpochybňuje.

Předpokládá se, že Linus pocházel z Toskánska a původně se jmenoval Herculanus. Předpokládá se, že je zmíněn v Novém zákoně (2. Tim) a že vydal nařízení, že ženy nemají chodit na bohoslužby bez závoje. Někdy je uváděn jako autor apokryfního spisu Umučení sv. Petra a Pavla, ale ruku do ohně by za to dal málokdo.

Západní církev slaví jeho svátek dnes, východní 5. listopadu.

Zobrazeno 4208×

Komentáře

Jayef

Svatého Lina jsme si dřív připomínali alespoň linem, které jsme měli na podlaze v kuchyni a předsíni. Ale pak přišly dlaždice a nejsem si jistý, jestli mají nějakého nebeského patrona. Svatého Dlaždě?

comment

Sv. Linus je i křestním patronem zakladatele Linuxu (luteráni křestní patrony, i když v dost zredukované formě, znají).

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka