Sv. Vincenc z Pauly

27. 9. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes slavíme francouzského kněze, zakladatele misijního řádu lazaristů a Dcer křesťanské lásky, jednoho ze zakladatelů moderní charity a péče o chudé.


Narodil se 24. dubna 1581 v Gaskoňsku do venkovské rodiny, měl dalších pět sourozenců. R. 1600 byl vysvěcen na kněze, stal se kaplanem francouzské královny Markéty z Valois. Setkal se zde nejen s dvorským životem, ale také s prostým lidem a jeho bídou. Později byl kaplanem vězňů a galejníků.

Vincenc brzy poznal, že chtít pomáhat nestačí, pokud chybí organizace. R. 1657 založil známou pařížskou nemocnici Salpetriere. Vždy se snažil pomáhat chudým, proto také založil misijní řád lazaristů (ti byli určení především pro lidové misie) a ženský řád Dcer křesťanské lásky (Vincentek), které sloužily chudým. Jednalo se o velký krok – znamenalo to nejen společenství žen, které žijí svůj život ve společenství podle evangelních rad bez klauzury, ale také další sociální a společenský vývoj Evropy.

Vincenc zemřel 27. září 1660 v Paříži.

R. 1729 byl papežem Benediktem XIII. blahořečený, r. 1737 pak papežem Klementem XII. svatořečen. Je patronem vězňů, zajatců a nemocnic, je uctívaný především ve Francii, Polsku a USA. R. 1885 byl prohlášen papežem Lvem XIII. patronem všech katolických charitativních sdružení.

Zobrazeno 2000×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka