Alois Kayser

21. 10. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Před 65 lety zemřel v japonském vězení na Truku německý katolický misionář a jazykovědec, Alois Kayser, známý jako Poustevník z Nauru.

 


 

Alois Kayser (1877-1944) se narodil 29. března v Lupsteinu v Alsasku. Stal se knězem a v roce 1902 jakožto misionář přistál na ostrově Nauru. Zde pak strávil zbytek svého života (s přestávkou v letech 1919-1921).

Krom klasických kněžských povinností se věnoval nauruánštině, což ostatně nebylo nic zvláštního. Jazykovědné práce byly častým dodatečným dílem misionářů, ti byli často autory prvních slovníků a prací o gramatice jazyka svých domorodců. Vlastně nešlo ani o koníček, jako spíše o součást práce misionářských průkopníků, která měla značný praktický význam, neboť později usnadňovala práci jejich nástupcům a spolupracovníkům. V případě Kaysera šlo o velmi kvalitní práci, která zaznamenala a kodifikovala naurskou gramatiku a později byla doplněna o rozsáhlý slovník a zásadně ovlivnila vývoj a podobu této řeči.

V roce 1943, po okupaci Nauru Japonci, bylo více než tisíc Nauruřanů odvlečeno na mikronézské souostroví Truk na nucené práce, Kayserovi bylo povoleno je doprovodit. V roce 1944 pak byl ze strany Japonců obviněn ze špionáže, uvězněn a po šesti týdnech věznění zemřel.

 

 

Zobrazeno 1812×

Komentáře

MiroslavKratochvíl

<a href="http://cinik.signaly.cz/0910/masakr-a-konec" target="_blank">http://cinik.signaly.cz/0910/masakr-a-konec</a>

metod

Všimli jste si, že se v křesťanském prostředí vyskytuje větší procento lidí, co se chovají jako kurvy, než jinde? Já myslím že to tak je, a je to tak dobře, lékaře potřebují právě různě postižení.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka