Aristide Cavaillé-Coll

13. 10. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Před 110 lety zemřel Aristide Cavaillé-Coll, otec symfonických varhan a největší varhanář 19. století.

 


 

Aristide Cavaillé-Coll se narodil 4. února 1811 v starém a uznávaném rodě varhanářů a velice rychle se začalo ukazovat, že v jeho osobě přišel na svět jeden z největších varhanářů všech dob. Byl nejen umělcem, ale i systematickým a velmi schopným vědcem a inženýrem. Obohatil svůj obor o mnoho inovací a stal se otcem tzv. "symfonických varhan". Jeho vynálezy vdechly do světa varhan nový život a obnovily v té době uvadající slávu velkého nástroje.

Málokterý varhaník navštíví Paříž, aniž by navštívil kostel sv. Sulpice, místo kde hrával slavný varhaník Charles-Marie Widor. Hodně o to místo stál a netřeba se ptát proč - kostel sv. Sulpice byl nejprestižnějším a nejžádanějším místem pro varhaníka v celé Francii, kterýžto post mu od roku 1862 zajišťovaly monumentální varhany právě od Cavaillé-Colla - jeho největší dílo, o to obdivuhodnější, že nešlo o původní práci, ale o rekonstrukci, rozšíření a vylepšení varhan, které o 81 let dříve vytvořil Clicquot.

Ke Cavaillé-Collovi se chodili učit ti největší mistři varhanáři z celého světa. Mít od něj varhany bylo ctí i pro ten nejvýznamnější kostel. Přesto se jeho firma neustále potácela na hranici krachu a nakonec ji na sklonku života musel prodat. Skromný mistr považoval svoji práci za službu Bohu, umění a vědě. Nejenže se nesnažil rejžovat, ale dokonce když měl někdy pocit, že by mohl vytvořit varhany lepší, než bylo zadáno a zaplaceno, někdy prostě neodolal.

Více se dovíte třeba ZDE (ang., fr. či něm.) Pohled na Cavaillé-Collovy varhany si můžete vychutnat třeba TADY.

A na závěr něco akčnějšího ze sv. Sulpice:

Zobrazeno 2215×

Komentáře

Podiven

Je, v St-Sulpice jsem byl a varhany slyšel! Zněly nádherně.<br />
(já jsem se tam ovšem šel podívat hlavně na Delacroixovy fresky Zápas Jákoba s andělem a Vyhnání Heliodora z chrámu... a taky na proslulé kropenky z lastur zévy obrovské :-)

Vojta Novák

díky za článek, až někdy pojedu do Paříže tak už vím kam určitě zavítám! :-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka