Bl. Marie Restituta Kafková

29. 10. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes slaví církev – především brněnská a vídeňská diecéze – oběť nacistického teroru, řeholnici a mučednici, bl. Marii Restitutu Kafkovou.


Helena Kafková se narodila 1. května 1894 v brněnské části Husovice jako šesté ze sedmi dětí. Už o dva roky později se celá rodina přestěhovala do Vídně, kde později Helena vstoupila do kongregace Sester františkánek křesťanské lásky (SFCC) a přijala řeholní jméno Marie Restituta.

Jako vynikající zdravotní sestra působila na operačním sále řádové nemocnice a později ve Vídni jako vrchní sestra a pravá ruka primáře.

Několikrát se dostala do konfliktu s nacistickými orgány, když odmítla z nemocnice odstranit kříž. Tehdy ještě v nemocnici zůstala, nikdo za ni totiž nenašel adekvátní náhradu.

18. února 1942 už ale byla přímo na operačním sále zatčena na udání lékaře, který v jejím koši údajně nalezl papír s básní, která zesměšňovala hitlerovské Německo. Po obvinění z velezrady byla 29. října 1942 odsouzena k smrti a 30. března 1943 sťata gilotinou.

21. června 1998 byla papežem Janem Pavlem II. ve Vídni prohlášena za blahoslavenou.

Několikrát byla jako brněnská rodačka připomenuta také při nedávné návštěvě současného papeže Benedikta XVI. v České republice.

Zobrazeno 2707×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka