Ferenc Liszt

22. 10. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

22. října se roku 1811 narodil klavírní virtuóz a skladatel romantismu Ferenc (Franz) Liszt.


Malý Ferenc vyrůstal s rodiči v Rakousku – jeho matka Anna pracovala ve Vídni jako služka a otec byl amatérským pianistou a cellistou a úředník na dvoře hraběte Esterházyho.

Ferenc už jako malý projevil velké hudební nadání, první koncerty měl snad již v devíti letech.

Studoval hudbu ve Vídni, zde jej hru na klavír učil Carl Czerny a skladbu Antonio Salieri. Setkal se zde mj. s Beethovenem. Od r. 1823 pokračoval v samostudiu klavírní hry v Paříži.

Během studia v Paříži navštívil koncert Paganiniho – to jej motivovalo, aby se stal nejlepším klavíristou své doby. Cvičil až pět hodin denně a podstatnou část života strávil na koncertních cestách po celé Evropě. Jako první pak uspořádal celovečerní klavírní koncert – recitál.

Od r. 1848 přestal Liszt veřejně vystupovat a ve Výmaru se začal věnovat skladbě a dirigování koncertů a výmarské opery. V této době složil své nejvíce oceňované skladby pro orchestr a sbor. Mnohé jeho skladby patří mezi nejnáročnější v klavírním repertoáru.

R. 1861 odešel na odpočinek do Říma, kde r. 1865 vstoupil do františkánského řádu. Několik měsíců také učil na Maďarské konzervatoři v Budapešti.

Zemřel 31. července 1886 v Německu. Je pohřben na hřbitově v Bayreuthu.

Zobrazeno 1837×

Komentáře

haterka

Přidávám něco na ukázku z Lisztova díla. Nenechte se zmást tím, že ze začátku není nic slyšet, ta skladba začíná velmi potichu. A možná v ní najdete i něco z Mozarta.<br />
Část 1: <a href="http://www.youtube.com/watch?v=CGpOBAoMGUw&feature=related" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CGpOBAoMGUw&feature=related</a><br />
Část 2: <a href="http://www.youtube.com/watch?v=tq2ClNKiV6M&feature=related" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=tq2ClNKiV6M&feature=related</a>

majkiii

Hned jsem si ho pustila, jak jsem to začala číst :) A zlepšila se mi nálada ;)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka