Jan Werich

31. 10. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Jan Werich – nar. 6.2.1905, zemřel 31.10.1980. Nejvýznamnější český herec, dramatik, spisovatel,publicista. O to více může někoho překvapit, že natočil jen několik filmů.

 


 

Spolu s J.Voskovcem, J.Honzlem a J.Ježkem se stal jednou z hlavních postav meziválečného Osvobozeného divadla a po 2.světové válce ředitel pražského divadla ABC (1956-61).
Jan Werich pocházel z rodiny pojišťovacího úředníka. On sám získává vzdělání nejdříve na gymnáziu v Křemencové ulici (tady se seznámil s Voskovcem), později studuje práva na UK, následuje ho i Voskovec.
1926 – Werich a Voskovec spolu poprvé autorsky spolupracují. Nějaký čas spolupůsobí v redakci časopisu Přerod a tato spolupráce stojí u vzniku jejich prvního úspěšného divadelního kusu „Vest Pocket Revue“.
Na scéně Osvobozeneckého divadla působí tato dvojice spolu až do jeho uzavření. V roce 1935 Osvobozené divadlo načas opouštějí a začínají působit pod hlavičkou tzv. Spoutaného divadla . stejný rok = divadelní hra „Balada z hadrů“. V ní čerpají z tvorby francouzského renesančního básníka F.Villona.

Ve třicátých letech 20.století – vznikají na scéně Osvobozeneckého divadla spolu s dalšími tyto nejznámější hry: Golem, Sever proti Jihu, Caesar, Osel a stín, Kat a blázen.
V době, kdy se blíží zavření divadla, ještě stihnou ve dvojici Voskovec+Werich uvést několik her: Nebe na zemi, Rub a líc, Těžká Barbora aj.
V roce 1938, poté, co je Osvobozené divadlo uzevřeno, odchází spolu a s J.Ježkem do emigrace Spojených států amerických – tam pak Werich působí až do konce 2.světové války. Od roku 1945 debutuje dvojice na Brodwayi.

Po roce 1945 obnovují Osvobozené divadlo jako Divadlo V+W – scéna však neslouží divákům dlouho. Po komunistickém puči r. 1948 a následné Voskovcově emigraci do USA divadlo končí – posledním divadelním společným kusem V+W je adaptace broadwayského muzikálu „Divotvorný hrnec“.
Po Voskovcově odchodu do emigrace působí pak Werich mnoha divadelních scénách. V 70.letech mu byl znemožněn přístup do médií jako reakce na jeho postoje v období Pražského jara 1969. Na sklonku následujících desetiletí byl pak propagandistický využit jeho podpis tzv. Anticharty. Po zbytek svého života byl vládnoucím režimem postaven mimo hlavní kulturní proud.

Ve filmu, ač byl jeho, i Voskovcovou velkou láskou našel - i díky režimu - jen malé uplatnění. Společné filmy s Voskovcem ve třicátých letech jsou čtyři: Pudr a benzin, Peníze nebo život, Hej rup, Svět patří nám.

Z padesátých let jmenujme aspoň nezapomenutelné: Císařův pekař, Pekařův císař.

Zdroje: http://www.csfd.cz/herec/2018-werich-jan/
http://zivotopisyonline.cz/jan-werich-621905-31101980-jedn-z-tr.

/Katis/

Zobrazeno 2831×

Komentáře

IFS

Nechci vypadat jako kverulant, ale Jan Werich neumřel dnes :)

Cinik

@IFS? Jsi si tím jistý? <br />
<br />
PS: Elvis žije!!.<br />
<br />
:-)

Katka Doleželová (Katulda)

Sorry, překlep... :-) 31. 10. 1980... dík za upozornění

dadinka

"Nejhorší na světě je srážka s blbcem":-) - můj oblíbený Werichův citát<br />
<br />
Cinik: :-)

IFS

Já rád jeho písničky :)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka