Sv. Bruno

6. 10. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes slavíme památku kněze, sv. Bruna.


Narodil se kolem r. 1035 v Kolíně nad Rýnem, kde také začal svá studia, která dokončil v Remeši ve Francii. Zde také začal učit na katedrální škole. Po návratu z Francie studoval teologii a kolem r. 1055 byl vysvěcen na kněze. Později znovu vyučoval na katedrální škole a dokonce převzal její vedení.

Protože ale toužil po zcela jiném životě, odešel se svými šesti přáteli do alpského horského údolí, kde s nimi od r. 1084 žil podle vzoru poustevníků. Trvalé mlčení přerušovali jen v neděli nebo o svátcích a při společné modlitbě, zachovávali přísné posty a den dělili mezi modlitbu a práci.

Jeho bývalý žák, Urban II., se stal papežem a Bruna povolal do Říma jako svého poradce (1090). O čtyři roky později dostal povolení založit v kalábrijských horách další poustevnické středisko.

Zde také 6. října 1101 zemřel.

Jeho následovníci žili podle zpřísněné benediktinské řehole a po přijetí společných stanov (1128) vznikl kartuziánský řád. Jako ochránkyni si zvolili Pannu Marii.

O životě v kartuziánském klášteře vznikl film s příznačným názvem Velké ticho (Grosse Stille).

Zobrazeno 2222×

Komentáře

jarda77

Stat crux dum volvitur orbis

Podiven

Il grande silenzio! Skvělý film. Poprvé promluvil až ten bratr, krmící kočky. Poté jsem usnul, takže nevím, jak to dopadlo... ;-)

ViZ

dobře - jsou na cestě do nebe

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka