Sv. Gerard Majella

16. 10. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme sv. Gerarda Majellu CSsR


Sv. Gerard Majella se narodil v městečku Muro v Itálii dne 6. dubna 1726 v rodině krejčího. Byl velmi nadaný a zbožný. V roce 1738 mu zemřel otec a tehdy se dvanáctiletý Gerard se stal jediným mužem v domě. Toužil po řeholním životě, ale aby uživil matku, vstoupil do učení ke krejčímu.

V srpnu roku 1748 se Gerard poprvé setkává s redemptoristy. Upoutá ho jejich zjev. Záplatované řeholní šaty, děravé boty ... Jejich prostota a vnitřní hloubka na mladého Gerarda velice zapůsobila.

V dubnu následujícího roku připutovali redemptoristé do Mura na misie. Tehdy už byl Gerard rozhodnut, že požádá o přijetí k nim. Nejprve byl odmítnut, s tím, že jejich způsob života by nevydržel. Vytrval však a dokonce za misionáři utekl z domova. Žádal o přijetí a tak jej redemptoristé vzali s sebou.

Mysleli si, že nevydrží, ale Gerard vydržel. O slavnosti Narození Páně roku 1849 přijal řeholní roucho. Působil pak v Delicetu, kde mimo jiné vykonával službu krejčího. Kromě toho začal působit mezi lidmi. Toužil přivádět hříšníky na správnou cestu. A dařilo se mu to.

V San Georgio dostal však Gerard chrlení krve. Představení nařídili Gerardovi, aby odpočíval. Pobýval pak u svých přátel. Zde na návštěvě jedné rodiny Gerard zapomenul svůj šátek. Dívka z té rodiny mu jej přinesla, ale on jí řekl, že si ho má nechat. Prý jej jednou bude potřebovat. A to se stalo. Tato dívka totiž po několika letech skoro zemřela při porodu. Tehdy si vzpomenula na šátek, a po dobu porodu jej držela v ruce. Porod dopadl dobře. Proto je Gerard vzýván jako přímluvce těhotných žen a matek v nebezpečí života.

Gerard zemřel 16. října 1755. Bylo mu pouhých 29 let. Na výroční den jeho úmrtí se slaví jeho liturgická památka.

/Vianney/

Zobrazeno 2273×

Komentáře

Vianney

Přihřívání polívčičky je nesmírně důležité. Nicméně sv. Markétu jsi také uvedl, takže v pohodě. Mimochodem: To, že si dnes vzpomenu mimo jiné na sv. Gerarda, to neznamená, že bych na sv. Markétu nějak zapomněl :-)

Johan

Chápu, že sis potřeboval ohřát redemptoristickou polívčičku, ale my ctitelé Božského Srdce Páně dnes slavíme sv. Markétu Marii Alacoque ( <a href="http://www.newadvent.org/cathen/09653a.htm" target="_blank">http://www.newadvent.org/cathen/09653a.htm</a> ) a všichni rytíři Neposkvrněné slaví den založení rytířstva. :-)

PLHOJ

Liturgický kalendář nám dnes nabízí několik možností :<br />
Sv. Markéta Marie Alacoque patří mezi velké a významné světice. Její ( poněkud nedokonalá ) socha je dokonce součástí oltáře Božského Srdce Páně v našem filiálním kostele v Chlumu u Hlinska. <br />
Dnes je také možnost slavit nez. památku sv. Hedviky. V ostravsko-opavské diecézi je to svátek ( možná, že podle diecézního lit. kalendáře dokonce i slavnost). Sv. Hedvika založila v r. 1202 klášter v Třebnici. V tomto klášteře krátce pobývala i naše sv. Anežka Přemyslovna. <br />
Donedávna ( 1978 - 2004 ) byl 16.říjen také výročním dnem volby papeže Jana Pavla II. <br />
<br />
Vianney - dík za pěkný článek

donegal

Bohu dík za každý takový článek kalendária.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka