Sv. Hedvika

17. 10. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Už včera jsme si připomněli památku významné vévodkyně, svaté Hedviky Slezské.


Narodila se v rodině knížat z Diessenu-Andechsu, někdy mezi lety 1170-1178 (nejčastěji se uvádí rok 1174). Víme, že měla sedm sourozenců – čtyři bratry a tři sestry.

Hedvika byla už v pěti letech svěřena do výchovy kitzingenským benediktinkám, kde se vzdělávala. Zde se utvářela její hluboká zbožnost a záliba ve čtení knih, zvláště úcta k Písmu svatému. Učila se tu také praktickým dovednostem, které potřebovala i jako knížecí manželka, například umělecké vyšívání.

Měla být původně provdána za syna srbského vládce, Toljena, ale poté k tomu nedošlo. Nakonec se vdala za Jindřicha Bradatého, což byl piastovský kníže. S ním měla šest dětí, ale jen Gertruda, abatyše v Třebnici, ji přežila.
Jedním z důležitých zlomů je rok 1209, kdy oba manželé složí slib čistoty. Od této chvíle se Hedvika zasazuje o zakládání klášterů a nemocnic a začíná také dohlížet na soudnictví. To vše ale dělá s vědomím a respektem vzhledem ke svému manželu.

Po manželově smrti odchází do třebnického kláštera a tam dožívá svá poslední léta. Umírá 14.října 1243.

Kongregace sester svaté Hedviky letos oslavila 150 let svého trvání. Řeholnice pečují o nemocné a starají se i podle vůle zakladatele o vzdělávání mládeže. V současnosti působí přes 300 sester v Polsku, Německu, Dánsku, České republice, Rakousku a Bělorusku.

Zdroj: www.pastorace.cz , www.tisk.cirkev.cz

Stránky Kongregace sester svaté Hedviky v Břežanech u Znojma http://www.hedvicky.cz/

Kniha 15 dní s Hedvikou Slezskou http://www.ikarmel.cz/kniha/15-dni-s-Hedvikou-Slezskou_CES0113.html

/Kikina/

Zobrazeno 2446×

Komentáře

vojtec

Trzebnica aneb Třebnice je krásné poutní místo s obrovským klášterem kousek od Wroclawi. Měl jsem to štěstí, že jsem je navštívil a mohu je jen doporučit. <a href="http://www.vojtec.signaly.cz/0902/prvni-vikend-z-dvaceti" target="_blank">http://www.vojtec.signaly.cz/0902/prvni-vikend-z-dvaceti</a> <br />
Fotky: <a href="http://www.signaly.cz/fotkyAlbum.php?albumId=23707" target="_blank">http://www.signaly.cz/fotkyAlbum.php?albumId=23707</a> <br />
16. 10. je jinak také svátek sv. Markéty Marie Alacoque nebo výroční den zvolení papeže Jana Pavla II.;-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka