Sv. Terezie od Dítěte Ježíše

1. 10. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes slavíme "maličkou" Terezii z Lisieux


Marie Františka Terezie Martinová se narodila 2. ledna 1873 na severozápadě Francie jako deváté dítě. Ve čtyřech letech jí zemřela maminka, a tak se o rodinu staral otec, jako náhradní maminku si malá Terezka vybrala tehdy šestnáctiletou sestru Pavlínu. Ta ale poměrně brzy odešla do karmelitánského kláštera v Lisieux a Terezka ji od té doby viděla pouze přes mříže, které oddělovaly hovornu od klauzury.

Od okamžiku prvního svatého přijímání už není Terezka nikdy sama. Nešlo už jen o pohled, ale o splynutí, už nebyli dva: Terezka zmizela jako kapka vody, která se ztrácí v oceánu.

Ve čtrnácti se při pouti do Říma obrací přímo na papeže, aby si od něho vyprosila výjimku pro tak časný vstup na Karmel. Papež Lev XIII. přímo neodmítl, ale pravomoc přesunul na místního biskupa, s jeho souhlasem pak byla Terezka v patnácti letech 9. dubna 1888 přijata do karmelitánského kláštera. Začátkem dalšího roku měla Terezka obláčku a přijala řeholní jméno Terezie od Dítěte Ježíše a od svaté Tváře. Každý řeholník asi může potvrdit, že život v klášteře není žádnou procházkou v růžové zahradě, a tak měla i Terezka možnost přijímat s láskou nabídnuté oběti. Před řeholními sliby při profesi r. 1890 prohlásila: Přišla jsem zachraňovat duše a zvláště se modlit za kněze. Nejen Kristova snoubenka, ale ve spojení s Ním také matka mnohých duší, apoštol, misionář, mučedník… Objevila a rozhodla se pro to nejvzácnější a nejvznešenější – povolání být láskou.

Celý svůj život zůstávala „maličkou“ s radostným vědomím, že právě tyto touží Bůh objímat a pozvedávat jako matka své děti. Odevzdaná do Boží vůle, hračka, malý míček Božského Dítěte, se kterým by si On mohl hrát – anebo jej nechat ležet bez povšimnutí…

9. června 1895 se nabídla Bohu a na Velký pátek následujícího roku začala vykašlávat krev. Ve 24 letech pak 30. září 1897 umírá.

Terezie byla svatořečena r. 1925 papežem Piem XI. R. 1997 byla prohlášena učitelkou církve.

Je patronkou Francie, karmelitek, zahradníků, letců a nemocných – a přestože od patnácti let neopustila klášter, společně se sv. Františkem Xaverským také patronkou misií a misionářů.

Bývá znázorňována jako mladá karmelitka s růžemi.

 

Terezie z Lisieux: Autobiografické spisy (Dějiny duše), Karmelitánské nakl.

Zobrazeno 4493×

Komentáře

Dana Kopečková (DaTerFa)

Já ji mám už pár let za patronku na křest. <br />
Mimochodem slecno-evco, svatou Faustinu Kowalskou mám už dva roky za patronku na svátost biřmování. Obě to jsou "borky".

sakki

.moja patronka u křtu.. =o)<br />
dík

růžetrnitá

Díky, krásně napsáno, moje oblíbená "kamarádka" v nebi.

Padre

Dokázala být dítětem. Proč mi to neumíme?

Eva66

Terezka je objevitelkou duchovního dětství, bez něhož nepochopíme Boží lásku ani nároky této lásky.

Theresie

Moje malá a milovaná holčička:-))) mám ji mooc ráda a bude mou biřmovací patronkou i se svatou Faustnkou Kowalskou :-)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka