William Penn

14. 10. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Před 365 lety se narodil William Penn, kvakerský vůdce, bojovník za svobodu vyznání a zakladatel Pensylvánie.

 


 

William Penn (1644-1718) byl synem admirála Williama Penna a Margaret Jasperovou. Studoval na puritánských školách, v patnácti letech jej ale mocně zasáhlo setkání s kvakerským misionářem Thomasem Loem, pod jehož vlivem se postupně přiklonil ke kvakerství, tento postoj pak prohloubila studia v Oxfordu. Ve dvaadvaceti letech, v době silného pronásledování kvakerů na anglickém území, pak oznámil veřejně svoji konverzi. Otec jej následně vykázal z domu.

Penn začal psát, ve svých četný pamfletech se nejprve soustředil na odsuzování všech falešných vyznání (což byly všechna, kromě kvakerského). Pro své práce byl několikrát uvězněn. Otec, který jej vyhnal aby ochránil rodinu před hněvem Koruny, však nad ním držel ochrannou ruku. Po smrti otce se oženil s Gulielmou Springettovou a tváří v tvář sílícímu pronásledování kvakerů přemýšlel o řešení jejich situace. Nakonec navrhl králi vystěhování kvakerů z Anglie do královských kolonií.

William Penn nejprve skoupil společně s dalšími kvakery rozsáhlé území v dnešním New Jersey (1677) a založil Burlington, postupně kvakeři získali zhruba celou východní polovinu státu. Penn se snažil území dále rozšířit a nakonec získal od krále výhradní práva na zemi o rozloze 120 tisíc kilometrů čtverečních ležících na východ od New Jersey (1682), kterou chtěl původně nazvat Sylvania, ale nakonec, na příkaz krále, znělo její jméno Pennsylvania (Pennovy lesy).

Penn a jeho kvakeři vtiskli Pensylvánii velice specifický ráz prosazováním svých hodnot. Mezi ně patřila především náboženská svoboda, radikální omezení trestu smrti a vstřícné dohody s indiány. Náboženská svoboda do kolonie postupně přitahovala další minoritní a pronásledovaná vyznání, především amiše, katolíky a některé protestanty.

William Penn zemřel v Anglii ve věku 74 let, z jeho dvou manželství (po smrti první maželky si ve dvaapadesáti letech vzal čtyřiadvacetiletou Hannah Margaret Callowhillovou) vzešlo 15 dětí.

 

 

 

Zobrazeno 2851×

Komentáře

floweret

když už se tu zmínilo kvakerství, našla jsem o tom na netu pár článků, kdyby se někdo chtěl informovat, co to vlastně je ;-)<br />
<a href="http://www.kvakeri.cz/Home/kdo-jsou-kvakeri" target="_blank">http://www.kvakeri.cz/Home/kdo-jsou-kvakeri</a><br />
<a href="http://www.kvakeri.cz/" target="_blank">http://www.kvakeri.cz/</a>

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka