Bl. Jakub Alberione

26. 11. 2009 9:52
Rubrika: Nezařazené

Dnes si především celá Paulínská rodina připomíná památku svého zakladatele, jehož celý život byl věnován hlásání Slova Božího skrze sdělovací prostředky.


Když měl Alberione 16 let, krátce po svém vstupu do semináře v Albě zažil nezapomenutelnou noc, která dala směr celému jeho dalšímu životu. Byla to noc rozdělující devatenácté a dvacáté století, strávil ji dlouhou adorací Nejsvětější Svátosti.

Po této noci následovalo čtrnáct let příprav, které prožil v prosbách o světlo na cesty, po kterých má jít. K modlitbě se přidalo intenzivní studium společnosti, ve které měl pracovat a kterou ovlivnilo šíření svobodného zednářství, marxistického socialismu a modernismu. Byl to závazek k nepřetržité práci, kterému zůstal věrný po celý život. Zintenzivnil také každodenní adoraci a rozjímání nad Božím slovem, z čehož neustále čerpal světlo pro svou činnost.

Dalším rozhodujícím datem byl rok 1910, kdy od myšlenky založit kongregaci přešel k ideji založit řeholní komunitu. „Nejprve jsem pomýšlel na katolickou organizaci spisovatelů, techniků, knihkupců, katolických prodejců, které by vedl apoštolský duch; brzy jsem však jasněji pocítil, že tito spisovatelé, technici a propagátoři musí být řeholníky a řeholnicemi: Společnost duší, které milují Boha celou myslí, všemi svými silami, srdcem, kteří se nabízejí, že budou pracovat pro církev a spokojí se s božím platem. Žádná jiná odměna: Bůh je všechno!“

„Dnes už lidé nechodí do kostela… je tudíž potřeba donést Boha k lidem, do práce, do domu…“ Slovo Boží lze přinášet skrze tisk – a později se horizonty otevřou kinu, rozhlasu, televizi a jakýmkoliv dalším prostředkům, které člověk vynalézá za účelem komunikace a předávání myšlenek.

Zemřel 26. listopadu 1971 krátce poté, co jej osobně navštívil papež Pavel VI. Jeho poslední slova byla: „Umírám… Ráj!... Modlím se za všechny.“

27. dubna 2003 byl prohlášen za blahoslaveného. „To je on: pokorný, tichý, neúnavný, stále bdělý, stále usebraný ve svých myšlenkách, které putují od modlitby k práci, stále pozorný ke znamením času, geniální v nalézání způsobu, jak se přiblížit k duším. Don Alberione dal církvi další možnosti k vyjadřování se, nové způsoby, jak vrátit jejímu apoštolátu pravdivost a rozsah, nové schopnosti i nové vědomí hodnoty a uskutečnitelnosti jejího poslání v moderním světě, moderními prostředky…“ (úryvek z promluvy papeže Pavla VI. při audienci ve Vatikánu 28. června 1969, kdy přijal Dona Alberiona i s jeho duchovními syny a dcerami)

Dnes je Paulínská rodina přítomna na pěti kontinentech ve více než sedmdesáti zemích. Strom Paulínské rodiny zapustil kořeny nejen v Itálii a Evropě, ale již od 30. let i za oceánem… ať už mezi zapadlými domky italského venkova nebo mezi obyvateli Brazílie, Súdánu či Vietnamu – platilo a stále platí: šíření Písma sv. musí být první a nejdůležitější náplní jeho apoštolátu.

http://neposeda.signaly.cz/0811/k-nebeskym-narozeninam-meho
http://neposeda.signaly.cz/0804/prorok-pro-nasi-dobu

Zobrazeno 1638×

Komentáře

Andrea Hýblová (Neposeda)

Díky, Katuldo! Jsem ráda, když mně někdo tak blízký oslovuje i druhé.

Andrea Hýblová (Neposeda)

Můj letošní příspěvek k nebeským narozeninám mého zakladatele: <a href="http://neposeda.signaly.cz/0911/v-kolik-hodin-vstaval" target="_blank">http://neposeda.signaly.cz/0911/v-kolik-hodin-vstaval</a>

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka