Claude Oscar Monet

15. 11. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Včera jsme si připomněli 169. výročí narození slavného malíře.


Claude Monet se narodil 14.listopadu 1840 v Paříži, ale po pěti letech se jeho rodina odstěhovala do Normandie. Tady se začal učit malovat, jeho prvním učitelem byl Eugène Boudin. Poté se vrátil zpět do Paříže, kde se setkává s takovými osobnostmi jako je Pissaro, Cézanne nebo Renoir. Stává se jedním z předních malířů krajin v historii umění.

V roce 1866 se Monet seznámil s Camille Doncieuxovou, která se stala jeho modelkou. Brzy po jejich seznámení otěhotněla a porodila syna Jeana. Monet byl nenadálou změnou ve svém životě překvapen, a protože ho zaskočila i jejich nevalná finanční situace, pokusil se v roce 1868 spáchat sebevraždu skokem do Seiny. V roce 1870 si Monet Camille vzal za ženu, nicméně Camille po svatbě dlouhodobě onemocněla. V roce 1878 se narodil jejich druhý syn Michel. 5. září 1879 Camille zemřela.

V 80. letech 19. století Monet přestal malovat portréty a výrazně omezil i postavy ve svých obrazech, přestal také malovat zátiší. Věnoval se pouze svým poklidným krajinám a uzavřel se tak do svého světa vznešeného ticha a osamění. I když navštívil Benátky a Londýn, jeho obrazy byly jakoby zahalené do mlhy a slunečného oparu, nicméně opět bez postav. Největší intimity však Monet dosáhl ve svých obrazech své leknínové zahrady v Giverny.

Byl známý svým pojetím atmosféry, vždy se snažil zachytit světlo v jeho nejlepší a nejzářivější podobě. Jeho vnímání světla se projevilo hlavně v jeho řadě obrazů katedrály v Rouen. Monet si v letech 1892 až 1893 pronajímal pokoj přímo naproti západní fasády katedrály, kde měl několik pláten, na kterých maloval postupně, jak se pohybovalo světlo.

Monetovy obrazy byly plné zářivých barev a odrazů, jakoby naplněné světlem. Tohoto efektu Monet dosáhl tím, že svá plátna pokrýval bezpočtem jednotlivých tahů štětcem, aby tak vytvořil bohatý opar modré, červené a zelené. Experimenty s barvou a světlem postavily Moneta nejen do vůdčí pozice impresionismu, ale také pomohly k dosažení počátečního bodu v abstraktním umění.

Monet zemřel na rakovinu plic 5. prosince 1926 v Giverny a na tamním hřbitově byl také pohřben.

 

/Kikina/

Zobrazeno 1880×

Komentáře

Katka Doleželová (Katulda)

Monetovy obrazy, to je neco, co mam fakt rada... Kiki, diky :)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka