Den boje za svobodu a demokracii

17. 11. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené | Štítky: z jedné vlny

Mnozí z nás už listopad 1989 nezažil. Nikdo z nás by ale neměl zapomenout.

 


 

V roce 1939 se v mohutnou manifestaci odporu proti německé okupaci změnil pohřeb studenta medicíny Jana Opletala, který zemřel při zásahu německých vojáků při průvodu na oslavu vzniku republiky. Byly zavřeny české vysoké školy, devět studentů bylo popraveno a mnoho odvezeno do koncentračních táborů.


V roce 1989 se v Praze konala klidná demonstrace studentů, kteří se sešli, aby si připomněli 50. výročí studentských manifestací na počátku druhé světové války v Protektorátu Čechy a Morava – a uctili jak památku Jana Opletala, tak vyjádřili svůj nesouhlas s tehdejší polickou situací. Po počátečních projevech na Albertově a kladení květin a svíček na Vyšehradě se průvod vydal k Václavskému náměstí. Na Národní třídě byli ale studenti násilně rozehnáni policií, mnoho z nich bylo vážně zraněno.

Tento akt vedl k následným protestům veřejnosti. Díky tomu definitivně padla po více než 40-tiletém období komunistická vláda a nastoupila demokracie, v prosinci pak byl prezidentem republiky zvolen Václav Havel, kterého krátce předtím propustili z vězení.

Pět dní před 17. listopadem 1989 byla svatořečena Anežka Česká. Stala se tak symbolem křesťanských tradic Čech i odporu vůči komunistickému režimu.

Docela zajímavě můžete sledovat dění kolem 17. listopadu např. tady www.rozhlas.cz/17listopad

/Kikina a Katulda/

Zobrazeno 1870×

Komentáře

Marie Křehotová

To jistě ano, ale jsou i tací, kteří jej zažili, ale byli ještě dost mládi na to, aby z tohoto dne a převratných událostí pro náš stát podstatných, byli moudrými. Dnes již jsme a rádi na tento den vzpomínáme...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka