Hrobka krále Tutanchamona

5. 11. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Už včera byl roku 1922 objeven vchod do hrobky krále Tutanchamona v Údolí králů. Zasloužil se o to britský archeolog a egyptolog Howard Carter.


4. listopad 1922 byl pro Howarda Cartera jistě nezapomenutelným dnem – po patnácti letech hledání objevil v Údolí králů v Luxoru Tutanchamonovu hrobku. Musel přitom odolávat složité politické situaci v Evropě a překonat období první světové války, kdy byly práce na nějakou dobu přerušeny. Objev to byl veliký, nicméně jako archeolog „amatér“ se od oficiálních vědeckých kruhů nedočkal žádného velkého uznání.


Tutanchamon byl dvanáctým faraonem 18. dynastie starověkého Egypta. Vládl přibližně v době 1333 – 1323 př. Kr. Hrobka byla objevena r. 1922, jeho mumie pak o tři roky později.


Hrobka se nalezla téměř kompletní, i s pohřební výbavou. Díky těmto nálezům se nyní ví o Tutanchamonovi víc než o jiných panovnících této doby – je to zajímavý paradox, protože pro egyptology je Tutanchamon jedním z nejméně významných panovníků v historii celých egyptských dějin.

Zobrazeno 1757×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka