Mons. ThDr. Petr Esterka

12. 11. 2009 21:52
Rubrika: Nezařazené

Petr Esterka současný brněnský pomocný biskup se narodil 14. 11. 1935 v Dolních Bojanovicích


Působí především mezi našimi krajany v Americe a Austrálii. Čas od času jej můžeme spatřit i v Brně. Vlídný, usměvavý, moudrý a vyrovnaný člověk - tak na nás zapůsobí při prvním setkání, člověk který se zajímá o lidi, kteří právě stojí před ním nebo vedle něho.

 Narodil se r. 1935 v Dolních Bojanovicích, kde vyrůstal jako normální vesnický kluk, který znal jen svoje Slovácko a nedovedl si představit, že by žil někde jinde.  Podle něj se vše událo řízením Božím. Studoval na brněnském biskupském gymnáziu, rád četl o misionářích i v obrázkovém Starém a Novém zákoně. V období tvrdé komunistické propagandy jej nechtěli přijmout ke studiu na žádné škole, protože odmítal vstup do KSČ i jejich učení. Proto se rozhodl opustit zemi a jít tam, kde vládla svoboda. S velkým úsilím a důkladnou přípravou se mu podařilo v noci překročit hranice do Rakouska. Uprchlickém táboře rozvažoval, co dál, chtěl studovat.

Jednou mu oznámili, že se na něj přijede podívat představený z Říma, protože měl kdysi zájem o studium v semináři. Jenže teď mu bylo 21 připadal si příliš starý. Nakonec se pro studium na Nepomucenu v Římě rozhodl. Po vysvěcení byl zrovna potřeba česky mluvící kněz do USA, tak poslechl, i když jeho představy byly jiné... Musel se učit jazyk, poznával těžký život českých uprchlíků v Americe a snažil se jim pomáhat. Po čase si v Římě udělal doktorát teologie a rozhodl se pro práci pedagoga na koleji Svaté Kateřiny v Saint Paul v Minnesotě, kde učil christologii a morálku, byl kaplanem v Air Force na základně v Minneapolis. V roce 1986 byl jmenován generálním vikářem pro krajany v Severní Americe, v roce 1994 se jeho působení rozšířilo i na krajany v Austrálii.

 V roce 1999 byl jmenován světícím biskupem brněnské diecéze a pověřen duchovní péčí o české katolíky žijící v cizině. Jeho biskupský znak obsahuje tři barevná pole, to největší je modré a je v něm symbol klíče sv. Petra a dvě hvězdy, které připomínají, že jeho úkolem je jezdit po celém světě. Vpravo na bílém poli je hrozen, který vyjadřuje původ-Slovácko. Pod tím jsou v červeném poli dva klasy, které také připomínají  rodný kraj a zároveň i chléb, tedy eucharistii. Jeho heslem je JDĚTE DO CELÉHO SVĚTA, které plně vyjadřuje jeho misionářské poslání.

 Mnoho dalších zajímavých postřehů o rozdílech mezi Amerikou a Evropou, postojích k životu, církvi i víře, můžete najít v knize Karmelitánského nakladatelství:    Rozhodní se pro risk

                                                                                                                            /růžetrnitá/

Zobrazeno 1372×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka