Posvěcení lateránské baziliky

8. 11. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Už od 12. století připadá na zítřejší den výročí posvěcení lateránské baziliky.


Lateránská bazilika, která je zasvěcená přesvatému Spasiteli a od přestavby roku 904 také sv. Janu Křtiteli a sv. Janu Evangelistovi, je nejstarší papežský kostel. Nese titul „Matka a hlava všech kostelů Města (Říma) i celého světa“.
Od 4. do 14. století sídlili v přilehlém lateránském paláci papežové. Baziliku dal postavit císař Konstantin a posvětil ji r. 324 papež Silvestr I.

Během staletí byla několikrát restaurována, ať už z důvodu požáru, zemětřesení nebo drancování; naposledy r. 1726. Konalo se v ní pět všeobecných církevních sněmů.


Při svátku posvěcení lateránské baziliky nejde snad ani tak o tom, abychom si připomněli nějakou – byť významnou – stavbu kdesi v Římě, ale spíše o to, abychom si připomněli, že tím skutečným chrámem jsme a máme být my – naše společenství. Ta nejdůležitější otázka tedy zní, jestli společenství, které vytváříme se svými bratry a sestrami, skutečně je duchovním chrámem.


„A proto, chceme – li s radostí slavit výročí posvěcení kostela, nesmíme v sobě ničit zlými skutky živé chrámy Boží. Řeknu, co mohou všichni pochopit: Kdykoli přicházíme do kostela, připravme svou duši, aby byla taková, jaký chceme mít kostel.“ (sv. Cesarej Arleský; z druhého čtení Denní modlitby církve ze Svátku Posvěcení Lateránské baziliky).

Zdroje: poznámka v breviáři, www.paulinky.cz a www.signaly.cz/petisek

Zobrazeno 3187×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka