Sv. Anežka Česká

13. 11. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme sv. Anežku Českou


Svatá Anežka Česká (20. ledna 1211 – 6. března 1282) byla nejmladší dcera českého krále Přemysla Otakara I. a Konstancie Uherské.

Společně s bratrem, Václavem I., založila v Praze špitál sv. Františka (1232) a roku 1234 vstoupila do nového kláštera klarisek, kterého se stala představenou.

Anežka sama usilovala o osobní a nezištnou svatost s pokorou a láskou ke službě nemocným, chudým i spolusestrám. Bývá znázorňována s modelem kostela v ruce a v řeholních šatech s korunkou.

Za blahoslavenou ji prohlásil až v roce 1874 papež Pius IX., a to zásluhou pražského arcibiskupa, kardinála Bedřicha Josefa Schwarzenberka. Kanonizaci provedl papež Jan Pavel II. ve Svatopetrské katedrále v Římě 12. listopadu 1989. Této historické události se v době, kdy v Československu vládl komunistický režim, účastnilo téměř 10 tisíc poutníků z Československa. V České republice je slaven svátek sv. Anežky 13. listopadu v souvislosti s jejím svatořečením 12. listopadu.

V klášteře Na Františku, který je dnes po ní zván Anežský a který je považován za první gotickou stavbu v Čechách, v současné době vystavuje své sbírky Národní galerie.

/Evelínka/

Zobrazeno 1867×

Komentáře

Katka Doleželová (Katulda)

Nasla jsem, ze v techto dnech vysila TV Noe zaznam z Anezcina svatoreceni - 17. 11. v 10. 35 hod. a znovu v 23. 00 hod. <a href="http://www.tvnoe.cz/detail-clanek/20-vyroci-svatoreceni-anezky-ceske-na-televizi-noe.html" target="_blank">http://www.tvnoe.cz/detail-clanek/20-vyroci-svatoreceni-anezky-ceske-na-televizi-noe.html</a>

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka