Sv. Markéta, královna skotská

16. 11. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes církev slaví královnu, která se provdala za skotského krále Malcolma. Matka osmi dětí, z nichž dvě byly také prohlášeny za svaté, žila celým svým srdcem evangelijní milosrdnou lásku.


Narodila se kolem r. 1046 v Uhersku v Resce u Nádasd (dnešní Maďarsko) jako dcera anglického prince Eduarda, který tam žil ve vyhnanství, a uherské princezny. Její otec brzy po návratu do Anglie zemřel, po vpádu Normanů musela společně s matkou a sourozenci utéct do Skotska.


Tady se r. 1070 provdala za krále Malcolma III. Měla s ním osm dětí, z nichž byly později dvě svatořečeny – David a Matylda.


Král byl drsný muž; její láska, jemnost, inteligence a dobrota na něj ale měly velice příznivý vliv. Markéta byla známá především svou dobročinností. Uměla využít svého postavení v zemi a podporovala rozvoj křesťanství a bojovala proti pověrám a náboženské lhostejnosti, obnovovala a budovala kostely a kláštery, svolávala synody a sama se jich účastnila.


Zemřela 16. listopadu 1093 v edinburském zámku, několik dní po obdržení zprávy, že její manžel i nejstarší syn zemřeli v bitvě. Byla pohřbená v Durnfermline v benediktinském kostele, který sama založila.


Za svatou byla prohlášena r. 1250 papežem Inocencem IV., v době reformace byly její ostatky přeneseny do Španělska a uloženy v kostele na zámku Escorialu.


Je patronkou Skotska, početných rodin, vdov, královen, ale také studujících a učenců.
Bývá zobrazována jako královna s černým křížem, jak dává almužnu chudým.

Zobrazeno 2716×

Komentáře

Markéta_A

...dnes slavim sve jmeniny...<br />
Sem se srdecnymi gratulacemi!!! :)<br />
Vase Marketa

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka