Jan Evangelista Purkyně

19. 12. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

18. prosince roku 1787 se na zámku v Libochovicích narodil český fyziolog, anatom, biolog a filozof, jeden ze spoluzakladatelů cytologie – Jan Evangelista Purkyně.


Jeho otec byl správcem libochovického šlechtického panství, v Janových šesti letech už ale zemřel. V jedenácti odešel na gymnázium v Mikulově, které vedli piaristi, později ale z řádu odešel. Po krátké době, kdy se živil jako vychovatel ve šlechtických rodinách, odešel studovat lékařství a později se stal asistentem na pražské lékařské fakultě.

Pro své vlastenecké názory se ale o profesuru ucházel marně, teprve na mocnou přímluvu Goethovu byl angažován v pruské Vratislavi. Tady také r. 1832 získal výkonný mikroskop a mohl tak r. 1837 na sjezdu německých přírodovědců a lékařů v pražském Karolinu prezentovat svůj nejvýznamnější objev – mezi prvními na světě přisoudil buňkám jejich stěžejní význam pro život.

Zemřel 28. července 1869, je pochován na vyšehradském Slavíně.

Jeho jméno nese řada jevů medicíny – známe tak Purkyňova vlákna v srdci, Purkyňovy buňky v malém mozku, Purkyňovy obrázky (vnímání světla okem) nebo Purkyňův jev (vnímání barev okem) – ale také např. Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem nebo Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně; dříve (1960 – 1990) nesla jeho jméno i dnešní brněnská Masarykova univerzita.

Zobrazeno 1751×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka