Jiří Hanzelka

25. 12. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Na Štědrý den roku 1920 se ve Štramberku narodil český cestovatel a spisovatel Jiří Hanzelka.


Ve třech letech se s rodiči odstěhoval do Kopřivnice, kde jeho otec pracoval v automobilce Tatra, občas také závodil jako spolujezdec Josefa Vermiřovského. Mezi roky 1925 až 1930 bydleli v Bratislavě, pak se přestěhovali do Prahy.

Po studiích na obchodní akademii začal studovat Vysokou obchodní školu, protože ale začala druhá světová válka a české vysoké školy byly zavřeny, mohl ji ukončit až r. 1946.

Už na škole se setkal se svým partnerem na mnoha cestách a spoluautorem jejich knih Miroslavem Zikmundem.

Společně s ním také podnikl v letech 1947 – 1950 cestu do Afriky a Jižní Ameriky. Cesta trvala 1290 dní, která vedla přes 44 zemí Evropy, Afriky a Ameriky.

Po návratu domů se oženil a narodily se mu dvě děti, Jiří a Hana. Svůj dům v tehdejším Gottwaldově věnoval městu pod podmínkou, že zde budou zřízeny dětské jesle.

Druhou cestu podnikli v letech 1959 – 1964, tentokrát se vypravili do Asie a Oceánie.

Krátce po návratu zemřela jeho žena na rakovinu. On sám v naději, že se komunistické straně může podařit reforma politického systému, vstoupil do KSČ.

Aktivně se účastnil akcí na podporu Pražského jara, proto mu bylo roku 1969 znemožněno dále publikovat a účastnit se veřejného života. Dlouhou dobu nesměl dostat ani oficiální zaměstnání, zvláště když r. 1977 podepsal Chartu 77.

Celé jeho dílo napsal společně s M. Zikmundem a týká se jejich cest. Knihy byly přeloženy do několika jazyků, mj. např. do estonštiny nebo japonštiny.

Vedle čtyř celovečerních filmů vzniklo také 147 filmů krátkých.

Mezi společné dílo patří mnoho knih, mj. např.:

Afrika snů a skutečnosti – výběr byl vydán také Braillovým slepeckým písmem; Tam za řekou je Argentina; Přes Kordillery; Za lovci lebek; Mezi dvěma oceány; Obrácený půlměsíc; Tisíc a dvě noci; Světadíl pod Himalájem; Cejlon, ráj bez andělů a Sumatra, naděje bez obrysů – obě díla vyšla samizdatem; Život snů a skutečnosti; Afrika kolem Tatry; Velké vody Iguazú; Přemožení pouště.

Samostatně vydal Živá Afrika (společně s H. Adámkem) a O toleranci.

Zemřel 15. února 2003 v Praze.

Zobrazeno 1830×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka