Neposkvrněné početí Panny Marie

8. 12. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Jedno z nejmladších dogmat je věnováno osobě Panny Marie. Učitelský úřad Církve tím uznává, že Marie byla zbavena poskvrnění prvotního hříchu, který lidé nosili již od Adama a Evy, aby mohla světu porodit Pána a Spasitele. Ten, kdo vymezil tento závažný článek víry, byl papež Pius IX., kdy jej vyhlásil dne 8.prosince 1854.


Liturgická oslava Neposkvrněného početí se konala v prvotních dobách na východě. Od 9.století pak přešla z Konstantinopole do jižní Itálie, která se tehdy stala součástí Byzantské říše. Koncem 11.století zavedl slavení tohoto svátku ve své diecézi sv. Anselm z Canteburry. V té době se začínají náznaky toho slavení projevovat i v dalších zemích. Například u nás je o ní z tehdejší doby zmínka v Opatovickém homiliáři. Větší slavení tohoto svátku se vžilo kolem roku 1200 a od roku 1476 Sixtus IV. jemu rozšířil působnost na celou církev.

 

Zobrazeno 4630×

Komentáře

Olin

Boží slovo Bible jasně říká, že všichni jsem zhřešili a jsme daleko od slávy Boží. (Římanům 3/23). Tedy kromě Pána Boha-Otce, Syna Ježíše Krista a Ducha Svatého byli a jsou ostatní lidé hříšní. Dle mého Bůh si mohl vyvolit kohokoliv ze žen, které v té době žily, vybral si pannu Marii

LukášD

Maria nebyla ZBAVENA dědičného hříchu, ale UCHRÁNĚNA od něj. Zbaven můžu být něčeho, co už mám, kdežto uchráněn můžu být něčeho, co bych teprve mohl mít, ale co dosud nemám. Dost podstatný rozdíl.

Zobrazit 20 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka