Panny Marie Guadalupské

12. 12. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Roku 1531 se Janu Didakovi Cuauhtlatoatzinovi, který pocházel z domorodého indiánského kmene nedaleko Mexika, zjevila Panna Maria.


Podle historických zpráv bylo před příchodem Španělů (1519) v Mexiku, které mělo tehdy asi 8 milionů obyvatel, každý rok 20 tisíc z nich obětováno pohanským bohům. Vymýtit se to začalo dařit až františkánům, kteří zde přišli r. 1524 a o dva roky později dominikánům.

Zjevení Panny Marie se stalo, když cestou ze svého rodiště, zvaného Cuauhtitlan, na ranní bohoslužby do Tlatilolco došel Jan Didak k návrší zvaném Tepeyac. Oznámila mu, že jako milující Matka místních obyvatel i všech, kdo se k ní utíkají o pomoc a přímluvu, bude na tomto místě těšit jejich zármutek a přinášet útěchu těm, kdo ji sem budou přicházet s důvěrou prosit.

V domorodém jazyku de Guatlashupe znamená „zašlapený kamenný had“. Guadalupská je tedy označením pro tu, která přemohla pohanského boha Quetzalcoatla, kterého Aztékovi uctívali v podobě opeřeného hada.

Písemná zpráva o této události je uchována v arcidiecézním archivu v Mexiku. Tamní křesťané ji od té doby uctívají jako Pannu Marii Guadalupskou; byla prohlášena za patronku Mexika a hlavní patronku celé Latinské Ameriky.

Na místě zjevení byla postavena malá kaple, později byla nahrazena stavbou dnešní baziliky.

Slavení dnešní památky rozšířil na celou církev Jan Pavel II. roku 2002.

Zobrazeno 2338×

Komentáře

Daniel Zouhar

Nesmíme také zapomenout na nerukoutvořený obraz Panny Marie na plášti Jana Didaka, díky kterému bylo zjevení vůbec uznáno za pravdivé. Tento obraz, u kterého dodnes vědci nevysvětlili, jak mohl být vytvořen (barvy na něm totiž nepochází z žádné barvy, kterou bylo možné malovat) a celkově je opředen záhadami podobně jako Turinské plátno. <br />
Nedávno se po průzkumech na tomto obrazu objevilo v lůně Panny Marie maličké embryo. Mnzí si to vysvětlují, jako další zjevení, kdy Panna Maria zdůrazňuje, že i Ježíš zažil podobný zrod jako množství dalších dětí, které jsou dnes nasilně zabijeny v podobném saří.<br />
Díky za pěkný článek. Moc se mi líbí. Je krátký a výstižný.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka