První úspěšná transplantace srdce

3. 12. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Roku 1967 byla Ch. N. Barnardem v Kapském Městě poprvé provedena úspěšná transplantace lidského srdce.


Christiaan Neethling Barnard (8. 11. 1922 – 2. 9. 2001) – významný jihoafrický chirurg, který se proslavil první úspěšnou transplantací lidského srdce. Narodil se v Jihoafrické republice, v Kapském Městě vystudoval lékařství a v USA získal znalosti z kardiochirurgie. Poté se vrátil do vlasti a stal se v Kapském Městě profesorem chirurgie.

Věnoval se vědecké práci, vymyslel nové způsoby léčby zánětu mozkových plen a střevních onemocnění. Roku 1958 provedl svoji první operaci na otevřeném srdci pacientky černé pleti. Úspěšně se věnoval také transplantaci ledvin. Pak absolvoval další studium v USA, kde již roku 1966 promýšlel metodiku transplantace srdce. Po mnoha pokusech na psech (častou komplikací byl rozvoj infekce) ji úspěšně provedl na lidském pacientovi.

Slavná operace, po které se stal nejslavnějším lékařem světa, proběhla v nemocnici Groote v Kapském Městě (JAR). Prvním pacientem byl obchodník, který měl nevyléčitelnou srdeční vadu a umíral na selhání srdce. Srdce, které mu bylo darováno, patřilo mladé dívce, která se stala obětí autonehody. Samotná operace byla velmi úspěšná, následně se ale dostavily komplikace a pacient po 18 dnech zemřel na zápal plic.

V 70. letech byly objeveny léky proti infekci, které znásobily počet úspěšných transplantací. Dnes je transplantace srdce krajní možností léčby těžkých postižení tohoto orgánu.

Barnard celý život trpěl artritidou, která mu občas komplikovala jeho operační výkony. Zemřel v Pafosu na Kypru, příčinou smrti byl astmatický záchvat.

Zobrazeno 2341×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka