Victor Franz Hess

16. 12. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

17. prosince 1964 zemřel významný rakouský fyzik, který r. 1936 získal společně s americkým fyzikem Carlem Davidem Andersonem Nobelovu cenu za objev kosmického záření.


Narodil se 24. června 1883 v zámku Waldstein v Rakousku, kde jeho otec pracoval pro zámeckou rodinu, a matka pocházela ze vznešeného rodu.

Po studiích ve Štýrském Hradci byl asistentem radiologického ústavu akademie věd ve Vídni, od r. 1920 pak profesorem experimentální fyziky. R. 1921 – 1923 pracoval v USA – založil zde vědeckou laboratoř v New Jersey, stal se konzultantem amerického ministerstva vnitra pro fyziku a působil na univerzitě ve Washingtonu jako vedoucí výzkumného radiologického ústavu. Od r. 1931 pracoval jako profesor v Innsbrucku a vedoucí ústavu pro výzkum záření.

Zkoumal různé druhy záření a elektrické vlastnosti atmosféry, hledal příčinu ionizace vzduchu – právě ona totiž způsobuje samovolné vybíjení elektroskopu stíněného vrstvou olova.

R. 1912, když experimentoval s balóny, došel k závěru, že toto záření nemá pozemský původ, protože s rostoucí výškou jeho intenzita stoupá a že jediným možným zdrojem tohoto záření je vesmír, proto je pojmenoval jako záření kosmické. Tento objev měl velký význam pro další rozvoj fyziky elementárních částic a pozdější výzkum.

Aby unikl nacistické perzekuci, utekl společně se svou ženou r. 1938 do USA, kde žil až do své smrti r. 1964.

Zobrazeno 1853×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka