Agatha Christie

12. 1. 2010 9:11
Rubrika: Nezařazené

Agatha Mary Clarissa Christie Mallowan se narodila 15. září 1890 v Ashfieldu, přímořském letovisku Torquay (jižní Anglie) ve viktoriánské rodině. Základní vzdělání získala od svých rodičů.


V roce 1906 odjela studovat do Paříže. Tam objevila vlohy coby klavíristka a zpěvačka. Nakonec však od hudební kariéry ustoupila díky své velké ostýchavosti před publikem.

Jako dítě četla Agatha mnoho detektivních příběhů a spolu se setrou vymýšlely své vlastní. Byla to vlastně její sestra, kdo vyprovokoval Agathu k napsání detektivky.

V roce 1913 se Agatha setkala se svým nastávajícím manželem Archibaldem Christiem. Už o rok později se vzali. Agatha zůstala v Ashfiledu, pracovala jako dobrovolná sestra a lékarnice v místních nemocnicích. Právě tam získala značné znalosti o jedech, které později využila ve svém díle.

V roce 1919 se jí narodila dcera Rosalind, zůstala s ní doma. V prvním románu v roce 1920 – Záhada na zámku Styles poprvé představuje osobitého a svérázného Hercula Poirota. Díky nepřesnostem v soudní síni v závěru knihy, ho musela přepsat. Od té doby se se začala radit s odborníky v různých oblastech (právo, medicína atd.), pokud si s něčím nebyla jistá. Pokud však šlo o jedy, tam si vystačila s vlastními znalostmi.

Její manželství i díky zaneprázněnosti obou (manžel podnikal) se pomalu rozbíjelo. Patřičné pozornosti jejímu dílu se dostalo až v roce 1926, kdy vyšel romám – Vražda Rogera Ackroyda. V tentý rok však smrt matky a vrcholící manželskoá krize způsobila nervové zhroucení Agathy Christie. Vyvrcholilo široce diskutovaným záhadným zmizením její osoby, které se dodnes nevyjasnilo.

V roce 1928 jej její manželství rozvedeno. V roce 1930 se rozvedená Agatha vydala hledat dobrodružství. Vypravila se Orient-expresem do iráckého města Ur, kde se její přátelé podíleli na archeologickém průzkumu. Velký zlom v jejím životě. Tam poznala svého druhého manžela Maxe Mallowana, o 15 let mladšího archeologa. O svém muži údajně prohlásila: „Mít za mnžela archeologa má jednu obrovskou výhodu. Čím jste starší, tím jste pro něj zajímavější.“.

Manželé spolu hodně cestovali. Po válce obnovili své cesty na Blízký východ a pokračovali v nich dalších deset let.
Začátkem 50.let dosáhla vrcholu druhá kariéra A.Christie jako autorky divadelních her. Bylo zpracováno dost děl, ale největšího úspěchu dostály její hry Past na myši (1952) – která se v londýnském Ambassadors Theatre hraje nepřetržitě (!) od 25.11.1952 dodnes a v roce 2005 měla hra za sebou více než 20 000 představení. Další hrou, která měla velký úspěch, byla – Svědek obžaloby (1953).

Agatha Christie byla v r. 1956 jmenována C.B.E. (Komandér britského imperia) a roku 1971 jí královna Alžběta II. udělila titul „Dáma britského impéria.“

A.Christie je světově nejznámější spisovatelka detektivních příběhů a nejlépe prodávající autor svého žánru. Jejich knih se prodalo již přes 2 mld. Výtisků v angličtině a 1 mld. V dalších světových jazycích. Publikovala celkem přes 80 románů, povídkových knížek a divadelních her.

Po zranění nohy v roce 1971 se začal zhoršovat její zdravotní stav, s ním klesala i kvalita a četnost novýc her. Její poslední oficiální vystoupení na veřejnosti proběhlo v roce 1974 při premiéře filmu Vražda v Orient-expresu, které se zúčastnila i samotná královná a její členové.

Zemřela 12.ledna 1976 a právě dnes si připomínáme 34 let od její smrti.

Její díla však žijou dál

Zdroj: http://www.agatha.cz/cz/agatha-christie/život.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Agatha

/Katis/

Zobrazeno 1585×

Komentáře

mademoiseli

Nejen skvělé detektivky, ale halvně působivý život, a jen si říkam, že všichni slavní lidé líří do Paříže ... já tam byla, ale slavná nejsem ? asi to tam chce jet na dýl a člověk se proslaví ????

Lenochod

Má super knížky :-DD.

dadinka

Jednoduše Královna detektivek:)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka