Albert Schweitzer

14. 1. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Ve třiceti letech začít studovat medicínu a rozhodnout se změnit život? Proč ne – Albert Schweitzer dokázal, že to jde!


"Pravda nemá svůj zvláštní čas. Její hodina je teď, pořád, a o to víc, když se zdá spíš nevyhovující okolnostem okamžiku." (Albert Schweitzer)


Přesně před sto třiceti pěti lety se ve městě Kaysersberg v Horním Alsasku (dnes Francie) narodil Albert Schweitzer, budoucí protestantský teolog, filosof, misionář, vynikající varhaník a lékař.

Schweitzer studoval teologii, filozofii a hudební teorii. Ve svých dvaceti pěti letech se stal kazatelem ve Štrasburku. Později pak doktorem teologie i filosofie. I přes svůj na první pohled jasně načrtnutý životní plán se v roce 1905 rozhodl pro takřka bláznovství - studovat medicínu a začít tak znovu takřka od píky.

Albert současně se studiem nepřestával kázat a přednášet. I během studia zajížděl do Paříže, kde se snažil zdokonalit ve svém varhanních umění. Po ukončení studií se oženil , psal a publikoval svá díla.

V roce 1952 získal Nobelovu cenu za mír. Částka za tuto cenu mu umožnila rychle spustit realizaci Vesničky malomocných.

Albert Schweitzer je jedna z osob, která může být dnešním vysokoškolákům i středoškolákům vzorem na cestě jejich studiem. Nevzdávat se nad náporem učení, ale jít pevně za svým cílem. Nebát se začínat znovu, a to i přes to, že se to zdá bláznovstvím. I to je jedno z poselství Alberta Schweitzera.

/majkiii/

 

Zobrazeno 2050×

Komentáře

majkiii

Podiven: Díky za doplnění!

Daliluh

To je do nového dne velmi inspirativní článek. Nevzdávat se pod náporem učení, to je to, oč tu běží;-).

Podiven

A. Schweitzer koncertoval i u nás - v roce 1923 hrál Bachovy skladby v pražském kostele sv. Michala v Jirchářích; později přednášel a koncertoval v Podmoklech (dnes čtvrť Děčína) a v Mariánských lázních....

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka