Bl. Michal Pro

13. 1. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Mladý jezuitský kněz, který se stal obětí pronásledování křesťanů v Mexiku.


Téměř vždy byla a je v některé části světa církev pronásledovaná. V první třetině dvacátého století to bylo v Mexiku, bylo zabito asi 300 kněží a více než 2 000 věřících. Obětí tohoto pronásledování se stal i mladý jezuitský kněz – Miguel.

Narodil se 13. ledna 1891 v Guadalupe de Zacatecas. Dvě jeho sestry vstoupily do kláštera, on sám jako dvacetiletý vstoupil do jezuitského noviciátu. Jeho studia nebyla vůbec jednoduchá – v té době už probíhaly velmi časté výpady na fary a kláštery a 5. srpna 1914 byl vydrancovaný i jezuitský noviciát. Rektor cítil, že je to pouze začátek a radil novicům, aby se snažili dostat do sousedních Spojených států.

Michal přišel 9. října 1914 do Kalifornie, potom odešel studovat do Španělska filozofii a později teologii. Po dalších studiích, tentokrát v Belgii, byl r. 1925 vysvěcen na kněze.

Mexiko v té době velmi potřebovalo kněze a otec Michal se toužil vrátit do rodné země; se souhlasem představených se vrátil do Mexika. S úředníky neměl problémy jen díky tomu, že ho považovali za turistu, který se vrací z ciziny, a nevěděli, že je kněz.

Mezitím vydal prezident Calles nové nařízení, které omezovalo činnost kněží a účast katolíků na veřejných bohoslužbách. Kostely zůstaly otevřené, ale veřejné mše sv. se v nich sloužit nesměly. Kněží zpovídali a podávali sv. přijímání věřícím pouze tajně, uprostřed katolických rodin.

13. listopadu 1927 byl spáchán atentát na bývalého prezidenta Obregona. Podezření padlo na rodinu Pro – otec Michal i jeho bratři byli zatčeni. Když se tato zpráva rozšířila po Mexiku, skuteční pachatelé atentátu se dobrovolně k činu přiznali; prezident Calles se ale chtěl otci Michalovi pomstít a žádal jeho smrt.

23. listopadu vyvedli otce Pro na vězeňský dvůr. Pochopil, co se děje, až když uviděl zástup lidí – bylo deset hodin a třicet minut, když byl zastřelen.

Jezuitský kněz byl blahoslaven papežem Janem Pavlem II. v listopadu 1988.

Zobrazeno 1545×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka