ct. Marie Elekta

11. 1. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Bosá karmelitka, představená pražského karmelu


Narodila se jako Kateřina Tramazzoli v Itálii v roce 1605 a ve svých 24 letech složila sliby v řádu bosých karmelitek.

Postupně byla poslána do klášterů ve Vídni a ve Štýrském Hradci, až se v roce 1656 stala představenou pražského karmelu při kostele sv. Josefa na Malé Straně. Žila v askezi, ač trpěla vodnatelností.

V roce 1663 v Praze zemřela. Dle tradice svou smrt předpověděla předem. Před smrtí spálila své deníky a zachovalo se po ní jen několik dopisů. V roce 1666 byl její hrob otevřen. Jedna ze sester měla totiž sen, kde se jí Marie Elekta zjevila a sdělila jí, že její tělo je v hrobě neporušené. Sestry se tehdy chtěly přesvědčit, je - li tomu skutečně tak.

Tělo bylo nalezeno skutečně neporušené, nacházející se v jakési tekutině. Bylo tedy vyjmuto a umístěno na půdu kláštera. Půda je prostředí, kde by se tělo za normálních okolností mělo téměř okamžitě začít rozkládat. Ale tělo Marie Elekty zůstalo neporušené dál, sestry navíc zjistily, že s tělem se dá pohybovat.

Oblékly tedy svou někdejší představenou do řeholních šatů a umístili ve vitrině do kostela. Později se karmelitky stěhovaly z Malé Strany do bývalého kláštera barnabitů u kostela sv. Benedikta na Hradčanech. S nimi i Marie Elekta. Ta zde bez úhony přečkala i totalitu, kdy byly sestry z kláštera vystěhovány.

Dnes je Matka Marie Elekta umístěna ve vitrině v místnosti na pravém boku kostelního presbytáře. Na její přímluvu se dodnes dějí zázraky.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/207562211000020-svetci-a-svedci/ - pořad z cyklu "Světci a svědci" věnovaný Matce Elektě.

/vianney/

 

Zobrazeno 6529×

Komentáře

Podiven

Díky za článek!<br />
Sestry se rozhodly ctihodnou Marii Elektu exhumovat především proto, že do původní hrobky (v dnešních Vojanových sadech ) začalo zatékat. Vyzvednutí těla doprovázela - jako v případě mnoha jiných světců - příjemná vůně neznámého původu. Její tělo bylo tehdy v mnohem zachovalejším stavu, než jak je vidíme dnes - pouze roucho na ní zplesnivělo. Na těle byly skvrny od rozpadlého roucha - jedna přespříliš aktivní sestra je začala omývat octem a Mariina kůže poté ztmavla. <br />
V časopise Vesmír (myslím, v roce 2005) byl článek o nejnovějším prozkoumání mumie ctihodné sestry - tým antropologů a lékařů se shodl na tom, že takový míra zachování tělesných ostatků je skutečně mimořádná (tělo bylo prozkoumáno lékaři již dříve - v letech 1666 a 1667).<br />
Co se pohyblivost těla týče, podle legendy byla ctih. Marie Elekta zcela ztuhlá, takže by ji sestry nemohly obléknout a posadit na křeslo bez poškození těla; ale když převorka apelovala na její někdejší poslušnost, tělo zázrakem zvláčnělo a dalo se s ním pohybovat. Podobně prý &quot;domluva&quot; spravila i pokleslou hlavu mumie (při kladení do rakve se jí zlomil vaz).<br />
<br />
Přímluvě Marie Elekty se připisuje řada zázračných vyslyšení, především uzdravení. I já jsem ji žádal o přímluvu v jedné pro můj život důležité záležitosti... a byl jsem vyslyšen... :-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka