Don Bosco

30. 1. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

V těchto dnech slaví hlavně celá salesiánská rodina. Před 122 lety zemřel zakladatel kongregace věnující se mládeži, Don Bosco.


Giovanni Bosco se narodil 16. srpna 1815 v Castelnuovu d´Asti, v chudé rolnické rodině. Již od dětství se cítil povolán věnovat svůj život mládeži. Když se po letech odříkání stal v Turíně knězem, vložil své vrozené schopnosti a neúnavné úsilí do budování výchovných děl pro opuštěnou mládež, do obrany pohrožené víry lidových vrstev a do evangelizace dalekých zemí.

Pokračování v této práci svěřil třem větvím salesiánské rodiny: Společnosti svatého Františka Saleského, Institutu Dcer Panny Marie Pomocnice a Sdružení salesiánských spolupracovníků. Jako tajemství úspěchu jim předal poklad preventivního systému založeného na rozumu, náboženství a laskavosti.

Po smrti Dona Boska, 31. ledna 1888, se jeho dílo rychlo rozšířilo do celého světa. První salesiánský dům na území naší republiky byl založen před osmdesáti lety, roku 1927, ve Fryštáku u Zlína. Čeští salesiáni dnes působí v 18 komunitách, kde se věnují práci pro mládež.

Na závěr roku, ve kterém se slavilo sto let od jeho úmrtí, ho Jan Pavel II. prohlásil za otce a učitele mládeže.

http://www.sdb.cz

/Kikina/

Zobrazeno 2012×

Komentáře

lilie

borec nejvetsi!!! :)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka