Karel Čapek

9. 1. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme 120. výročí narození jednoho z nejznámějších českých spisovatelů.


Karel Čapek se narodil v Malých Svatoňovicích v severovýchodních Čechách v rodině lékaře. Po gymnaziálních a filozofických studiích v Praze a v zahraničí působil jako redaktor Národních listů a od roku 1920 Lidových novin. Svá první díla začal psát už v průběhu první světové války (Loupežník), proslul však až ve dvacátých letech, především svými utopickými romány Továrna na absolutno a Krakatit a dramaty R.U.R. (z něhož pochází mezinárodně používané slovo „robot“) a Věc Makropulos. Velký ohlas měly také jeho cestopisy, povídky, eseje, fejetony a apokryfy, stejně jako divadelní hra Ze života hmyzu, kterou napsal společně se svým bratrem Josefem, s nímž vytvořil i další díla (Zářivé hlubiny a jiné prózy).

„Je potřeba jisté lenosti k plnému ocenění života. Člověk, který tuze spěchá, dojde jistě k cíli, ale jen za tu cenu, že se nepodíval na tisíceré věci, které cestou minul.“

Vrcholu dosáhla Čapkova tvorba ve třicátých letech, kdy napsal humanisticky laděnou trilogii Hordubal, Povětroň a Obyčejný člověk, román První parta a především protifašistická díla jako Válka s mloky nebo dramata Bílá nemoc a Matka. Věnoval se taktéž dětské tvorbě (Dášenka čili život štěněte,…).

Velké množství jeho děl bylo přeloženo do světových jazyků a Čapek se tím stal nejrozšířenějším a nejznámějším českým spisovatelem v zahraničí. V životě vycházel z filozofie pragmatismu. Politicky byl spjat s demokracií první republiky, zvlášť s postavou T. G. Masaryka, jemuž věnoval Hovory s T. G. Masarykem a Mlčení s T. G. Masarykem. Odmítal krajně levicové a pravicové směry v české politice.

Po Mnichovu byl napadán fašistickou pravicí a konzervativními silami, což bezesporu přispělo k jeho smrti 25.12.1938.

Roku 1995 mu byl in memoriam zapůjčen Řád T. G. Masaryka

Méně známá je jeho záliba v etnické hudbě. Patřil mezi nadšené sběratele – Čapkovi potomci věnovali v roce 1981 celou jeho sbírku Náprstkovu muzeu (462 desek a 115 katalogů světových gramofonových firem).


Poslechněte si http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/autori/_zprava/540398
Doporučuji http://www.csfd.cz/film/7261-clovek-proti-zkaze/
Zdroje: J.Bartoš, S.Kovářová, M.Trapl: Osobnosti českých dějin
Wikipedie

/Kikina/

 

Zobrazeno 1718×

Komentáře

Anna Otrubová

Čapek patří k mým nejoblíbenějším spisovatelům. Jinak mylsím, že vzhledem ke svým postojům umřel na poslední chvíli, když to tak řeknu...

dadinka

Povídky z jedné a z druhé kapsy - ty jsou taky moc zajímavé. Díky za článek.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka