P. Ignác Stuchlý

17. 1. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Roku 1953 zemřel „Staříček“ – P. Ignác Stuchlý, kterého znají především salesiáni.

 


 

Narodil se ve slezské Boleslavi 14. prosince 1869.

R. 1891 začal v Olomouci u dominikánů studovat teologii, studia ale musel přerušit. V září 1894 přijel k salesiánům do Turína a v srpnu 1895 zde vstoupil do noviciátu.

Po vysvěcení na kněze (1901) byl nejprve v Itálii a potom ve slovinské Lublani, kde ho zastihla první světová válka – kostel, který zde rozestavěl, se mu podařilo dokončit až r. 1924.

O rok později byl poslán do italské Perozy, kde žilo mezi salesiány i několik Čechů – byli zde posíláni naši chlapci na salesiánskou formaci. Po nějaké době kupují salesiáni od sester Neposkvrněného Početí klášter ve Fryštáku (blízko Zlína) – ten se také stává novým působištěm otce Stuchlého. Nejen zde, ale také v celém Československu se snažil o budování salesiánských ústavů.

Několik z nich bylo ale během druhé světové války zabráno nacisty a v polovině srpna 1943 musel být vyklizen i dům ve Fryštáku.

5. března 1950 dostal Staříček záchvat mrtvice a od té doby byl upoután na lůžko. V noci ze 13. na 14. dubna byli salesiáni v rámci Akce K vzbuzeni policií a deportováni na různá místa republiky, Staříček byl umístěn do domova důchodců v Lukově, kde jako řadový chovanec nesměl ani opustit dům.

V lednu 1953 přišel záchvat mrtvice znovu a Staříček ve věku 83 let zemřel. Je pohřben na hřbitově ve Fryštáku.
Je po něm pojmenován Dům Ignáce Stuchlého ve Fryštáku.

www.sdb.cz
www.frystak.sdb.cz

Zobrazeno 4356×

Komentáře

ViZ

Než psát "divný článek" kvůli omylu v datu, je snad lepší požádat o opravu, protože jsem našel chybu. To by, beacone, svědčilo o normálním lidsky hodnotném přístupu k věci. Totiž, že si vážím, že někdo vůbec něco dělá pro druhé. Přeji ti, aby chyb v Tvém životě bylo co nejméně. <br />
A co se týká Dona Stuchlého: díky jeho pozornosti vůči Božímu povolání jsou dnes tisíce mladých lidí blíž k Bohu, protože salesiánské dílo u nás zapustilo pevné kořeny a život společenství i práce s mládeží také v době komunismu byla účinná.<br />
Díky, Bože za Tvého služebníka, Dona Stuchlého a za službu salesiánů i salesiánek.

zdis

ViZ dík za pochvalu, snažíme se, ale myslím, že za staříčkem dost pokulháváme. Byl to děsně pokorný člověk, chodil žebrat, aby měly jeho kluci co jíst. A nebyli to žádní svatoušci. Když jim něco nechutnalo klidně to hodili do koše. když přijel do Čech měl jen jednu košili, tu co měl na sobě a protože šel pěšky, aby ušetřil, zpotil se a aby se pak nenastyd dal si za košili noviny. Měl tolik práce, že ho chudáka zapomněli vysvětit na kněze, naštěstí si toho všiml hlavní představený a napravil to. Při vysvěcení už byl bělovlasý a jeho zpovědnice byla od začátku obležená. Je mi moc sympatický, protože když umíral jeho dílo bylo díky fašistům a komunistům v ruinách, salesiáni v kriminále nebo rozprášení, baráky zabrané, vlastně se celý život snažil a nic z toho. jako Pán Ježíš.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka