Sadako Sasaki

7. 1. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Japonská dívenka, která se dožila pouhých dvanácti let. Přesto známá na celém světě. 7. ledna 1943 se narodila Sadako Sasaki.


Obyčejná japonská dívka, která se od jiných dětí celého světa lišila pouze jedním – narodila se a žila v Hirošimě.

6. srpna 1945, kdy byla na Hirošimu svržena atomová bomba, jí byly pouhé dva roky. Nemohla si nic pamatovat a na první pohled ji tato události nijak neovlivnila, vyrůstala v normální zdravou dívku.

Devět let po svržení bomby, kdy jí bylo jedenáct, se ale všechno změnilo. Najednou dostala závratě. Diagnóza zněla podobně jako pro stovky dalších – leukémie, nemoc způsobená ozářením z výbuchu atomové bomby. Ve dvanácti letech zemřela.

Sadako se stala jakýmsi symbolem důsledků použití jaderných zbraní.

Stará japonská legenda vypráví o tom, že každý, komu se podaří složit tisíc papírových jeřábů (origami), se splní jeho přání. Sadako poslední 14 měsíců svého života, které prožila v nemocnici, je skládala. Od její smrti je k jejímu památníku v Hirošimě posláno velké množství papírových jeřábů…

Zobrazeno 2288×

Komentáře

Podiven

Konečně mi to jméno někdo připomněl! Já si pořád nemohl vzpomenout, jak se ta holka nešťastná jmenovala... Kdysi jsem v rámci soutěže "Děti mír a umění" dělal její portrét technikou linorytu :-)

dadinka

Podiven::-)<br />
Já zase skládala origami s anglickým návodem (moc lehké to nebylo, natož jich složit 1000.

dadinka

Myslím, že jich stihla složit jen polovinu.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka