Sv. Jana z Arku

6. 1. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

6. ledna 1412 se narodila panna Orleánská.


Rodiče byli sedláci, otec se stal rychtářem. Jana se jako malá nijak nelišila od ostatních – pásla ovce a pomáhala na poli. Přesto ale byla „jiná“ – při práci se modlila, byla citlivá k potřebám chudých a milovala čistotu.

Od 13 let slyšela hlasy… v té době na Francii doléhalo těžké období plné strachu a nepokojů, kterým se nevyhnul ani korunní princ Karel a obklopen falešnými rádci zůstával stranou. Od traktátu z Troyes (20. 5. 1420) byla země zbavena koruny a území od Loiry bylo s výjimkou čtyř zámků v rukou Angličanů.

Sedmnáctiletá Jana se ale nebála. Za pomoci svého strýce se na koni dostala ke Karlovi a snažila se ho získat k uskutečnění jeho povolání. Král se bál jí uvěřit a poručil, aby ji zkoušeli doktoři univerzity. Po šesti dnech na sebe vzala Jana mužský oděv rytíře a nastoupila do čela vojska, které u města Orleans porazilo Angličany. V remešské katedrále pak konečně došlo ke korunovaci krále Francie Karla VII. Ten se ale stále zdráhal přijmout Janinu výzvu k dobytí Paříže, proto se Jana se svým vojskem pustila na Paříž sama.

Král uzavřel s nepřítelem příměří a Janu povýšil do šlechtického stavu. Když se to dozvěděla, vytáhla v čele vojska ke Compiegne, byla ale obklíčena, zajata Janem Lucemburským a prodána Angličanům, od prosince 1430 pak byla zajatcem na zámku v Rouenu.

Angličané se jí báli, proto ji obvinili z čarodějnictví a kacířství. Závěr celého procesu zněl, že má být upálena na hranici. Král se o ni víc nestaral, proto jí nepomohl. Jana zemřela 30. května 1431.

Roku 1449 začal mít Karel VII. zájem o její rehabilitaci.

R. 1909 byla blahořečena a 1920 svatořečena.

Zobrazeno 2373×

Komentáře

Jana Brabencová (NetHermy)

Jana z Arku je moje patronka a jsem na ni patřičně pyšná, byla skvělá a je pravda, že ze svatých ji mám jako jednu z nejoblíbenějších :-)

Lenča

Janku z Arku, mám ráda, je Borka s velkým B :-)<br />
díky Bohu za tuto světici!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka