Jiří Trnka

24. 2. 2010 8:50
Rubrika: Nezařazené

Jiří Trnka a jeho nezapomenutelné animované filmy mě provázejí už od dětství. Český výtvarník, ilustrátor, sochař, scénárista a režisér, jeden ze zakladatelů českého animovaného filmu.


Narodil se 24. února 1912 v Plzni. V jeho rodině se vyráběly loutky, proto mu byly už od mala blízké a provázely ho i nadále celý jeho život. Z podnětu J. Skupy vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Nejdříve navrhoval a vyráběl kulisy pro divadlo J. Skupy v Plzni, poté v Divadle Rokoko provozoval vlastní loutkové divadlo. Pro reklamní účely vytvořil postavu Hurvínka. Během druhé světové války navrhoval scény a kostýmy pro Národní divadlo.

Byl všestranným umělcem, je známý také jako skvělý malíř, grafik, sochař a ilustrátor knížek (např. Broučci z r. 1941, Pohádky tisíce a jedné noci 1956, Pohádky H. CH. Andersena, Pohádky bratří Grimmů 1961, Fimfárum J. Wericha aj.). Sám také napsal a ilustroval knížku Zahrada, která byla zpracována také jako film.

Byl spoluzakladatelem studia Bratři v triku (1945), r. 1947 pak založil studio loutkového filmu. Ve studiu vznikla řada kouzelných snímků, např. Špalíček s hudbou Václava Trojana, Císařův slavík, Betlém, O zlaté rybce aj.

Mezi jeho nejznámější loutkové filmy patří např. Staré pověsti české, Osudy dobrého vojáka Švejka (ten namluvil jeho přítel J. Werich) nebo Sen noci svatojánské.

Český, ale i světový kreslený a loutkový film osvobodil od amerického vlivu, prosazoval velkou výtvarnou náročnost a poetické ladění. Na jeho práci pak navázal jeho dlouholetý spolupracovník S. Látal, ale také třeba Adolf Born nebo Zdeněk Smetana.

Za své dílo získal mnohá ocenění, celkem více než padesát, např. Cenu H. Ch. Andersena, Melliésovu cenu za nejlepší animovaný film nebo zvláštní cenu poroty na Mezinárodním festivalu animovaného filmu (1965). Kritika ho nazývala „Waltem Disneyem Východu“.

R. 1967 se stal profesorem na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Byl však těžce nemocný a 30. prosince 1969 zemřel. Je pochován na Ústředním hřbitově v Plzni.

http://www.csfd.cz/reziser/3555-trnka-jiri/

http://katalog.artfilm.cz/osobnost/OSO151

Zobrazeno 2012×

Komentáře

domecek

Kdesi jsem slyšel, jak Jiří Trnka jednou někomu kritizoval nějakou animovanou pohádku, jako příliš tupou, plytkou a kýčovitou, načež se dotyčný hájil: "ale vždyť je to pro hodně malé děti!". Trnka mu prý měl odpovědět: "ale takhle malé děti neexistujou".

Podiven

Staré pověsti, Sen noci svatojánské a Zahrada jsou nejlepší!!!<br />
Kam se na Trnku hrabe nějakej Disney...

Podiven

Ale s tím Hurvínkem... pokud vím, vytvořil jej podle Skupova návrhu Gustav Nosek - už někdy ve dvacátých letech. Myslím, že Trnka v tom prsty nemá...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka