Josef Lux

1. 2. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

1. února 1956 se v Ústí nad Orlicí narodil český politik Josef Lux.


Po studiu na Střední zemědělsko technické škole v Lanškrouně a Vysoké škole zemědělské v Brně pracoval jako zootechnik.

Do politiky vstoupil v r. 1982 jako člen Československé strany lidové. V září 1990 byl zvolen předsedou KDU – ČSL, o dva roky později jmenován ministrem zemědělství a místopředsedou vlády ČR, 1996 – 1999 členem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

24. září 1998 na funkce rezignoval ze zdravotních důvodů a odletěl na kliniku v Seattlu. Byla mu transplantována kostní dřeň, po několika týdnech ale nastaly komplikace a 22. listopadu 1999 Josef Lux zemřel.

Je pohřben v obci Hemže u Chocně. R. 2000 byl vyznamenán in memoriam Řádem T. G. Masaryka.

Jeho manželka Věra založila r. 2001 Nadační fond Josefa Luxe, který podporuje výuku etiky na školách a také pomáhá nemocným leukémií.

Zobrazeno 5368×

Komentáře

mariajana

Těším se, až tu bude jednou vláda lidí, který mají sebe až na druhém místě, své politické poslání berou jako povolání k práci na Božím království a dělají politiku skutečně pro lidi.<br />
<br />
Tyto lidi u nás máme, není jich ani málo. Jen jsou většinou tak slušní, že se nikam neprobíjí lokty, tak citliví, že nechávají vyniknout i druhým, prosazují-li tito něco dobrého a tak přátelští, že jsou schopni spolupracovat téměř s každým, komu jde o nějaké dobro, jen aby toho dobra bylo víc. A ani jim častno nepřijde, že sebe tím vlastně opět nezviditelnili.... :-) Jejich snahu, krásné téma i práci si často přivlatní někdo z úplně jiné strany a oni se ještě naivně radují, že i v tomto člověku je vlastně něco pěkného, že se jim třeba podařilo probudit v něm kousek dobra.<br />
:-)

mariajana

Jo, Václavíčku,<br />
tak to mám radost. Doufám, že se potáme na nějaké akci.<br />
:-)

Zobrazit 30 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka