Michelangelo Buonarroti

18. 2. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

R. 1564 zemřel italský renesanční architekt, sochař, malíř a básník Michelangelo Buonarroti.


Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni se narodil 6. března 1475. Jako jeden z nejznámějších představitelů vrcholné italské renesance a manýrismu se proslavil především jako sochař, architekt a malíř.

V dubnu r. 1488 jej jeho přítel zavedl do umělecké dílny Domenica Ghirlandaia, jeho otci se to ale příliš nelíbilo, přál si, aby se z jeho syna stal obchodník. Nadaný mladík se ale dostal to medicejského paláce, kde se setkávali významní umělci a učenci. Michelangelo tady žil až do r. 1492 a jeho další školou se staly proslulé zahrady Medicejských.

Byl umělcem přímo geniálním, možná také pro svou až posedlost hledání dokonalosti. Neustále se snažil dokázat, že je nejlepší. Pokud se mu některé jeho dílo nezdařilo natolik, jak by si přál, neváhal jej zničit a začít od začátku.

Věnoval velkou péči při výběru kamene, desky si sám jezdil vybírat a často je i sám páčil. Je zajímavostí, že výjimkou byla právě socha Davida, která ho tolik proslavila – na počátku byl kamenný blok, který měl nevhodné rozměry a mnoho kazů a usazenin, který už 40 let stál před florentskou katedrálou.

Žil střídavě ve Florencii a Římě, pracoval pro Medicejské i florentskou republiku, renesanční papeže i nejvýznamnější církevní hodnostáře.

Mezi jeho nejznámější díla patří:

Ze sochařství např. Pieta, David, Vzkříšený Ježíš, Mojžíš;

Z malířství Stvoření světa, Poslední soud a Svatá Rodina

Z architektury Bibliotheca Medicea Laurenziana, Kapitolské náměstí v Římě, palác Farnese v Římě nebo ústřední prostor a kopule Baziliky sv. Petra ve Vatikánu

Bylo o něm napsáno také několik knih, např. Kámen a bolest (Karel Schulz), Život Michelangelův (Romain Rolland) nebo ještě za jeho života vydaný Životopis Michelangela Buonarrotiho (Ascanio Condivi)

Zobrazeno 4297×

Komentáře

Anna Otrubová

Nějak mně to tady začíná připomínat skripta k maturitě z výtvarky...:-)

Podiven

- Rolando Cristofanelli: Deník Michelangela blázna<br />
- Oheň, jímž hořím (Michelangelovy básně, dopisy, dobové a další dokumenty vybral a přeložil Jan Vladislav) <br />
-Vojtěch Volavka: Michelangelo (k sochařskému dílu)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka