Panny Marie Lurdské

11. 2. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si můžeme připomenout svátek Panny Marie Lurdské a zároveň světový den nemocných


Dne 11. února se zjevila Panna Maria zbožné, prosté, pokorné dívence Bernadetě Soubirous na massabielském skalisku u Lurd a prohlásila: „Já jsem neposkvrněné početí“. Vybízela k pokání za hříšníky. Sem na toto místo od těch dob přijíždějí poutníci z celého světa a v poslední době i z Čech. Město Lurdy leží ve francouzském departmentu Hautes Pyrenées 420 m nad mořem na severním svahu Pyrenejí. Vytryskl zde pramen, jemuž se přikládá zázračná moc. Působením vody zde našli zázračné uzdravení mnozí, takže voda se rozesílá do celého světa ve více jak 100 000 lahvích pro zájemce o uzdravení. Církev, zprvu nedůvěřivá, dala souhlas k lurdským poutím a v roce 1876 dal papež Pius IX. sochu Panny Marie v Lurdech slavnostně korunovat.

Zejména v létě sem den co den přichází nejen mnoho poutníků, ale celá procesí. Různé společnosti organizují po celé Francii vlaky poutníků do Lurd, zejména kolem 20. srpna, kdy se zde konají „národní poutě“. V tyto dny je zde několik tisíc poutníků. Koná se velkolepé procesí a v noci pochodňový průvod. V jeskyni, kde se Panna Maria zjevila, a kolem ní, je rozvěšeno tisíce berlí jako znamení uzdravených. Stěny skal jsou mnohde zčernalé od nespočetných svící, které zde nepřetržitě svítí a jsou stále doplňovány. Poutníkům slouží řada klekátek a lavic, upravená zázračná studánka a nedaleké lázně pro nemocné.

Dnešní den je také Světovým dnem nemocných. Světový den nemocných je mocnou připomínkou, abychom znovu objevili důležitou přítomnost trpících v křesťanském společenství a stále více hodnotili jejich cenný přínos. Prostému lidskému pohledu se bolest a nemoc mohou jevit jako absurdní skutečnosti: když se ale člověk dá osvítit světlem evangelia, dokáže vyhmátnout její hluboký spásonosný význam.

/Evelínka/

 

Zobrazeno 1945×

Komentáře

svíce

přál by si dnes někdo,aby se mu P. Maria zjevila?

MiroslavKratochvíl

V roce 1854 bylo definováno dogma, že Panna Maria byla počatá bez dědičného hříchu. V roce 1858 PM potvrdila správnost katolického učení: "Já jsem neposkvrněné početí."

svíce

Znám jednoho mladého nevěřícího vojáka,který byl v Lurdech s armádou na výletě a byl z toho dost nadšený.Mě to pro množství poutníků ani neláká.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka