Romano Guardini

16. 2. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Zítra si připomeneme 125. výročí od narození filosofa, pedagoga , spisovatele a kněze Romana Guardiniho.


Narodil se ve vesničce Isola Vicentina nedaleko Verony.

Pochází z italského rodu, který se již za jeho dětství přestěhoval za prací v otcově obchodní filiálce do německé Mohuče. Veškerého vzdělání pak měl již nabýt na školách v Německu. Původně chtěl studovat přírodní vědy, ale brzy poznal své povolání ke kněžství a vystudoval teologii.

Na kněze byl vysvěcen v Mohuči r. 1910. Nějaký čas pracoval v duchovní správě a r. 1922 se ujímá místa soukromého docenta katolické dogmatiky na universitě v Bonnu. Od roku 1923 přednášel na universitě v Berlíně.


Dle pamětníků to byl člověk drobné, křehké postavy, s nenápadnými pohyby, do svého vnitřního světa uzavřený, ale citlivě vnímající okolí a sdělující své nejistoty a pokornou myšlenkovou pouť slovy prostými, srozumitelnými, až lidovými. Disponoval hlubokou pokorou a otevřeností, s níž dokázal např. zahájit přednášku mladičkým studentům slovy: „Minulý výklad zůstal do té míry fragmentem, že je nutné začít ještě jednou úplně od začátku.“ Nepatřil k vyučujícím předkládajícím z katedry své nálezy. Byl člověkem hledajícím, empaticky se ptajícím.


U nás vyšly jeho knihy v Karmelitánském nakladatelství – O modlitbě, O živém Bohu, Modlitba Páně, O posvátných znameních,…

/Kikina/

 

Zobrazeno 1479×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka