Společnost vlasteneckých přátel umění

5. 2. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnešní výročí potěší především milovníky výtvarného umění – 5. února 1796 byla totiž založena Společnost vlasteneckých přátel umění, předchůdce Národní galerie.


Zakládající členové byli především pánové šlechtických rodů a měšťanské inteligence – patřil mezi ně hrabě František Šternberk – Manderscheid, který tuto iniciativu navrhl.

V Černínském paláci tak vznikla obrazárna, která tehdy shromažďovala především díla barokní – zde sídlila až do r. 1809, později se přestěhovala do paláce Šternberského (do r. 1871) a pak do Domu umělců. Kromě obrazárny založil hrabě také Akademii výtvarných umění.

Byla ustavena Krasoumná jednota – ta dohlížela na pořádání každoročních výstav. Od druhé poloviny 19. století ale Společnost začala ztrácet svůj význam, až byla r. 1950 definitivně zrušena.

Přímou nástupnickou organizací Společnosti vlasteneckých přátel umění je Národní galerie, která v Praze spravuje rozsáhlé umělecké sbírky. Ty jsou – alespoň částečně přístupné pro veřejnost – v prostorách Anežského kláštera, kláštera sv. Jiří, v paláci Kinských, ale také v paláci Šternberském nebo Schwanzenberském a také na zámku Zbraslavi.



www.ngprague.cz
www.ct24.cz

Zobrazeno 1745×

Komentáře

Pitka

Pěkné, opravdu, co se tu člověk nedočte:)

Podiven

Vida vida, co tu člověk všechno nepotká... :-) Díky!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka