Sv. Blažej

3. 2. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Škrábe vás v krku? Píská v uchu? Není vám zrovna nejlépe? Tak si dnes přijďte pro svatoblažejské požehnání ;-)


Svatý Blažej byl biskupem ve městě Sebasta, které leží na území dnešního Turecka, a zemřel mučednickou smrtí ve čtvrtém století našeho letopočtu.

O samotném životě svatého Blažeje víme bohužel málo. Jisté je, že byl nadaný jistými léčitelskými schopnostmi, díky kterým se těšil popularity u prostého lidu.

Svatý Blažej nežil na místě, kde by křesťany vítali s otevřenou náručí, ba právě naopak. Díky své křesťanské víře byl nucen opustit město Sebasta a skrývat se několik let v horách. Byl však nakonec přece jen díky nešťasnému sletu okolností objeven, násilím dopraven zpět do města a nucen klanět se římským bohům. Blažej toto nechtěl dopustit a stál si pevně za svou vírou, díky čemuž byl odsouzen k pomalé smrti. Spolu s ním bylo zavražděno i mnoho sebastkých křesťanů.

Třetí únor je dnem jeho liturgické památky. Právě v tento den se v kostelech udílí tzv. svatoblažejské požehnání, aby nás Pán chránil od všech nemocí duše i těla. Toto požehnání se udílí na památku události, která se podle legendy stala ve chvíli, kdy byl Blažej veden na popraviště. V tomto okamžiku k němu totiž jedna matka přivedla svého syna, kterému se v krku vzpříčila rybí kost. Svatý Blažej chlapci požehnal a tomu se kost v krku uvolnila. Na znamení bezmocných svázaných Blažejových rukou při uzdravení umírajícího chlapce se používájí jako symbol při udílení požehnání dvě zkřížené svíce.

/majkiii/

 

Zobrazeno 2965×

Komentáře

Zamdotex

pecka je, že jsem se dneska probudila a cítila jsem jakousi neřest v krku :o ))) tak snad, potvůrka, poleví.

domecek

to Podiven ad 3. 2. 2010 10:11<br />
<br />
Přesně tak, mluvíš mi z duše. Ale tady mi to nevadí tolik, jako tato pasáž ve Velikonoční vigílii: "Vpravdě nezbytný byl hřích Adamův, který Kristus zahladil svou smrtí.<br />
Ó šťastná vina, pro kterou přišel Vykupitel tak vznešený a veliký!"

Podiven

"Díky své křesťanské víře byl nucen opustit město Sebasta..." <br />
<br />
"díky nešťasnému sletu okolností objeven, násilím dopraven zpět do města a nucen klanět se římským Bohům..."<br />
<br />
"...díky čemuž byl odsouzen k pomalé smrti..."<br />
<br />
No, nevím, jestli je vhodné za tyto skutečnosti děkovat, i když "díky" nim nakonec obdržel mučednickou palmu... ;-)<br />
<br />
(A ti římští, to jsou jenom bohové, s malým B.)

majkiii

Podiven: Dobrá připomínka, příště si na to dám větší pozor.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka