Vatikánský rozhlas

12. 2. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

12. února 1931 začal vysílat Vatikánský rozhlas


Zřízením Vatikánského rozhlasu pověřil papež Pius XI. v roce 1929 Guglielma Marconiho, vynálezce bezdrátového vysílání. První vysílání bylo zahájeno 12.února 1931 radioposelstvím papeže Pia XI. Po vypuknutí 2.světové války se rádio, navzdory rušení, stalo cenným prostředkem svobodného zpravodajství. Vatikánský rozhlas byl už tehdy řízen mezinárodním redakčním týmem jezuitů a jeho programy byly vysílány v devíti jazycích. V prvním období vysílal Vatikánský rozhlas pouze latinsky, postupně přibývaly i další jazykové sekce. Dnes každodenní dialog s posluchači pěti kontinentů zprostředkovává 40 jazykových programů, jejichž 200 novinářů 61 národností nabízí všem jak pohled církve na aktuální témata, tak úvahy nad důležitými otázkami dnešní doby.

První vysílání určené pro Československo, se uskutečnilo na žádost arcibiskupa Josefa Berana 22.dubna 1947 při zahájení jubilejních svatovojtěšských oslav. Pravidelné vysílání pak začalo 24.prosince 1947. Organizací a přípravou pořadů byl pověřen P. Václav Feřt se skupinou českých a slovenských bohoslovců. Vysílalo se třikrát týdně 15 minut – v pondělí, ve středu a v pátek v 19.00.

V listopadu 1949 vznikly dvě samostatné jazykové sekce, které připravovaly a dodnes připravují na sobě nezávislá vysílání.
Po Únoru 1948 nastalo pro české a slovenské vysílání nové období – muselo nahrazovat komunisty zrušené katolické vysílání Československého rozhlasu.
Roku 1950 proto komunistický režim začal jeho vysílání rušit.
Rádio Vatikán se spolupodílelo na boji o náboženskou svobodu v Československu. Informovalo nepravé Katolické akci organizované komunisty a o postojích Svatého stolce.
Václavu Feřtovi začali vypomáhat P. Kořínek a P. Pelikán. V roce 1953 do rádia nastoupil P. Ovečka. V něm setrval 17 let. Na něm ležela příprava českého vysílání v letech nejtěžšího stalinského útlaku. Díky píli a organizačním schopnostem si dovadl opatřit dostatek materiálu, posilující československé krajany.

1954 – zahájeny práce na výstavbě vysílacího střediska v Santa Maria di Galeria. Do provozu pak slavnostně uvedeno 27.října 1957.

1970 – do české sekce nastoupil P. Josef Koláček. V roce 1973 převzal její vedení a až do konce roku 2001 stál v jejím čele.

Zdroje: http://www.katyd.cz/
http://www.totalita.cz/sp/sp_z_vtc.php

/Katis/

Zobrazeno 1791×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka