Amálie Kutinová

31. 3. 2010 0:00
Rubrika: Nezařazené

Amálie Kutinová, známá česká spisovatelka,


se narodila 22. června 1898 v Rouchovanech u Moravského Krumlova. Její tatínek byl řídícím učitelem v Rouchovanech. V roce 1903 se rodina přestěhovala do Štítné nad Vláří a tuto vesničku, kde prožívala šťastné dětství, považovala Amálie Kutinová po celý život za své rodiště a pravý domov. Když otec zemřel, čekal matku tvrdý život vdovy s dětmi. Aby se rodině ulevilo, odešla Amálie ze sexty gymnázia do lékárenské praxe do Tábora, kde přežila první světovou válku jako praktikantka za byt a stravu. Po válce vystudovala farmacii a nastoupila praxi magistry v lékárně na Pankráci. Tam se seznámila s Ing. Janem Kutinou, za kterého se provdala a pracovala s ním v jeho nakladatelství. Spolupráce s manželem jí otevřela cestu k literární práci. V klimatu padesátých let (hlubokého komunismu) se Kutinová nemohla vrátit ke spisovatelské práci; našla si náplň dní ve sběratelské činnosti v regionu Krkonoš. Poslední desetiletí života prožila u své dcery Marie Kubátové ve Vrchlabí. Ta svou matku následuje jak v povolání magistry farmacie, tak v dráze spisovatelské a sběratelské. Spisovatelka Amálie Kutinová zemřela ve Vrchlabí ve věku 67 let dne 30. března 1965. Je pochována na venkovském hřbitůvku v Horních Štěpanicích, v kraji krkonošských poudaček a písní, jak si přála.

Její jméno se nám nejspíš vybaví ve spojitosti s kouzelnými příběhy Gabry a Málinky, což jsou vlastně její vzpomínky na dětství. Poněkud prostořeká Gabra a její naivní a dobromyslná sestra Málinka jsou postavy, které nejen děti, ale i dospělého čtenáře dokáží přenést do kouzelného světa „ogarů a cérek", kde dokážete zapomenout na všední starosti 21. století a vrátit se po řece času zpět do minulosti, nadechnout se obyčejného člověčenství a prostého života.

Ale byla by škoda zapomenout i na další knihy Málinky - Amálie Kutinové. Za všechny můžeme jmenovat České stařenky, Betlém zvířátek, Pohádky mezi nebem a zemí, Krkonošské pohádky, Krakonošův rok.

Zdroj:  http://www.spisovatele.cz/amalie-kutinova

                                                                                                                      /růžetrnitá/

Zobrazeno 3549×

Komentáře

JaroslavSuchý

Gabru a Málinku nám čítávala babička. Díky za příležitost ke krásné vzpomínce. Krajina kolem Štítné je pohádková...

Eliška Janáčová (Elda32)

její knížku Farmaceutka mám moc ráda

Mikina

Tuto spisovatelku jsem neznala, ale určitě bych si ráda přečetla alespoň tu Gabru a Málinku... :)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka